Avusturya’da Elektrik Fiyatlarına Büyük İndirim: 1 Ocak 2026’dan İtibaren Elektrik Vergisi Düşürülüyor
Avusturya’da hükümet, artan yaşam maliyetleri ve enerji fiyatlarının yarattığı baskıyı azaltmak için önemli bir adım attı. Federal hükümetin Parlamento’ya sunduğu yasa teklifiyle, 1 Ocak 2026’dan itibaren elektrik vergisi ciddi oranda düşürülüyor. Düzenleme, hem haneleri hem de işletmeleri kapsıyor.
Hükümetin hazırladığı inisiyatif yasa teklifine göre, özel haneler için elektrik vergisi Avrupa Birliği’nin asgari seviyesi olan kilovatsaat başına 0,1 cent’e indirilecek. İşletmeler için ise elektrik vergisi yaklaşık yarı yarıya azaltılarak 0,82 cent/kWh seviyesine çekilecek. Halihazırda Avusturya’da elektrik vergisi, tüm tüketiciler için 1,5 cent/kWh olarak uygulanıyor.

Elektrik vergisi, devlet tarafından alınan bir tüketim vergisi olup, elektrik fiyatına ve şebeke ücretlerine ek olarak faturalara yansıtılıyor. Vergi, Elektrik Vergisi Yasası kapsamında düzenleniyor ve tüketilen elektrik miktarına göre hesaplanıyor.
Yasa Süreci Hızlandırıldı
Söz konusu yasa değişikliği cuma günü Parlamento’ya sunuldu. Teklifin pazartesi günü Maliye Komisyonu’nda görüşülmesi, salı günü ise Ulusal Meclis’in özel oturumunda oylanarak kabul edilmesi planlanıyor. Yasanın onaylanması halinde indirimler 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.
Hükümet: “Hedef Enflasyonu Düşürmek”
Başbakan Christian Stocker, yüksek enerji fiyatlarının hem vatandaşlar hem de işletmeler üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu vurguladı. Stocker, enerji maliyetlerinin enflasyonun başlıca nedenlerinden biri olduğunu belirterek, elektrik vergisi indiriminin kısa vadede doğrudan bir rahatlama sağlayacağını ifade etti. Stocker ayrıca hükümetin hedefinin yüzde 2 enflasyon, en az yüzde 1 ekonomik büyüme ve sürdürülebilir bir toparlanma olduğunu söyledi.
Babler: “Pahalılıkla Mücadelede Kararlı Adım”
Başbakan Yardımcısı Andreas Babler ise pahalılığın Avusturya’nın en büyük sorunu haline geldiğini dile getirdi. Enerji fiyatlarının birçok üründe zincirleme zam etkisi yarattığını belirten Babler, elektrik vergisi indirimi için ayrılan 500 milyon Euro’luk bütçenin hızlı etki gösterecek geçici bir önlem olduğunu söyledi. Babler, bunun yanı sıra enerji krizlerinde yaşanan fiyat patlamalarını önlemek için kalıcı yapısal reformların da devreye alınacağını açıkladı.

“Haneler ve İşletmeler Rahatlayacak”
Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger, elektrik vergisi indiriminin hem haneler hem de işletmeler için hissedilir bir rahatlama sağlayacağını belirtti. Meinl-Reisinger, bu adımın enflasyonla mücadelede önemli bir katkı sunacağını ve hükümetin reform vaatlerini yerine getirdiğini gösterdiğini söyledi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Wolfgang Hattmannsdorfer ise hükümetin kısa sürede somut sonuçlar ortaya koyduğunu ifade ederek, hanelerin Avrupa’nın en düşük elektrik vergisinden yararlanacağını, işletmelerin ise mevcut yükün yarıya indirilmesiyle rekabet gücünün artacağını dile getirdi.
Enerji Krizlerine Karşı Yeni Önlemler
Devlet Sekreteri Michaela Schmidt, elektrik vergisi indiriminin yanı sıra enerji krizlerine karşı yeni koruma mekanizmalarının da devreye alınacağını açıkladı. Schmidt, önümüzdeki yıl uygulanması planlanan 10 cent’lik tavan fiyat mekanizması ile olası enerji krizlerinde ani fiyat artışlarının önüne geçileceğini söyledi. Bu sistemin, enerji şirketlerinden alınacak katkılarla finanse edilmesi öngörülüyor.
Hükümet, elektrik vergisi indirimi ve eş zamanlı yapısal reformlarla birlikte, enerji fiyatlarını kontrol altına almayı ve vatandaşların alım gücünü korumayı hedefliyor.