Avusturya’da 150 Binden Fazla Boş Pozisyon Var

Avusturya’da iş gücü açığı büyüyor. Nisan ayında ülkede toplam 156.724 boş iş pozisyonu tespit edildi. Bu rakam, bir önceki aya göre %8 oranında bir artış anlamına geliyor.
Avusturya Ekonomi Birliği’nin (Wirtschaftsbund) güncel “İş Pozisyonları Monitörü” verilerine göre, en fazla açık pozisyon; ofis, pazarlama, finans, hukuk ve güvenlik alanlarında kaydedildi (27.802 iş ilanı). Bunu sırasıyla ticaret, lojistik ve ulaşım sektörleri izledi (26.730 iş ilanı).
Nisan ayında en hızlı artış ise koruma, güvenlik ve denetim alanında görüldü. Bu sektörde boş pozisyon sayısı bir ayda %34,77 artarak 1.097’ye ulaştı.
Diğer yandan, madencilik, hammadde, cam, seramik ve taş sektörlerinde yalnızca 128 pozisyon boştu. Tekstil, giyim, moda ve deri alanlarında da sayı oldukça düşüktü (228 pozisyon).
WB Genel Sekreteri Egger: “Net adımlar atmalıyız”
Avusturya Ekonomi Birliği Genel Sekreteri Kurt Egger, açıklamasında ülke ekonomisinin yılın başında hafif bir büyüme gösterdiğine dikkat çekerek, açık iş pozisyonlarındaki artışın hem bir uyarı hem de umut verici bir sinyal olduğunu belirtti.
Egger, “Nisan ayında bir önceki aya göre 10 binden fazla ilave iş ilanı oluştu. Bu durum, hâlâ ciddiyetini koruyor ama ekonomiden ilk olumlu işaretleri de alıyoruz. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Artık net çözümler üretmemiz gerekiyor: Daha az bürokrasi, iyi işe daha fazla takdir,” dedi.
Bahşiş önerisi: “Çalışanın hakkı, verginin değil”
Egger ayrıca, özellikle gastronomi, otelcilik ve hizmet sektörlerinde bahşişlerin çalışan motivasyonu açısından büyük önem taşıdığına değinerek, şu ifadeleri kullandı:
“Personel sıkıntısının yaşandığı bu dönemde, çalışma koşullarını iyileştirmek ve meslekleri daha cazip hale getirmek için her fırsatı değerlendirmeliyiz. Vergi ve kesintilerden muaf bir bahşiş uygulaması, çalışanlar için etkili ve bürokratik olmayan bir destek olur. Bahşiş çalışanın hakkıdır, vergi dairesinin değil.”
Bu haber, istihdam politikalarında yapısal çözümlere olan ihtiyacı yeniden gündeme getiriyor. Egger’in çağrısı ise sadece iş dünyasına değil, doğrudan yasa yapıcılara da yöneliyor.