Avusturya’da 1 Temmuz 2023’ten itibaren Emlakçı ücreti ödenmiyecek

Avusturya hükümetinin, emlakçı komisyonuna dair “sipariş veren öder” ilkesiyle başlattığı yasal değişiklik, Temmuz 2023 itibariyle yürürlüğe girecek. Ancak kiracıları rahatlatması beklenen bu değişim bazı çevrelerce endişe uyandırmaya devam ediyor.

Avusturya’da 1 Temmuz 2023’ten itibaren Emlakçı ücreti ödenmiyecek

UTKAN HABER (VİYANA) – Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP), emlakçı ücretlerine yönelik „Bestellerprinzip- sipariş veren öder“ olarak adlandırılan uygulamaya karşı çıkmaktan vazgeçmesiyle birlikte yeni bir döneme girildi. ÖVP ile Yeşiller’in üzerinde anlaşmaya vardığı üzere, emlakçı komisyonunda “sipariş veren öder” ilkesinin Temmuz 2023 itibariyle yürürlüğe girmesi bekleniyor. Söz konusu yasal değişiklikle artık kiracılardan emlakçı komisyonu alınmayacak, komisyondan ev sahibi sorumlu olacak. Kiracılar, yalnızca kendileri bir emlakçı tutarlarsa emlakçı ücretini ödemek zorunda kalacak.

Söz konusu yasal değişiklik kimi kesimlerce olumlu karşılanırken, kimisi emlak piyasasında büyük kayıplar yaşanacağı endişesini dile getirdi. Adalet Bakanı Alma Zadic (Yeşiller) perşembe günü yaptığı açıklamada „Böylece onlarca yıldır süregelen bir adaletsizliği ortadan kaldırıyoruz. Her yerde olduğu gibi, 1 Temmuz 2023’ten itibaren kiralamada da aynı şey geçerli olacak: Sipariş veren öder“ dedi. Zadic, özellikle de enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde, mevcut düzenlemenin kiracılar için çok büyük bir mali yük oluşturduğuna dikkat çekti.

Mali kayıplar yaşanacak

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Viyana Praterstern’de Maç Sonrası Türk ve Suriyeli Gruplar Arasında Çıkan Kavgada Beş Kişi Yaralandı


Viyana'nın Praterstern bölgesinde, Türkiye-Avusturya milli futbol maçının ardından Türk ve ...

Avusturya Teknik Direktörü Ralf Rangnick: Türkiye Maçı öncesi 6-1 Skoruna İmkansız Derdim

Avusturya'nın Teknik Direktörü Ralf Rangnick, Türkiye'ye karşı alınan 6-1'lik zaferi ...

Viyana’da 24 Yaşındaki Iraklı Kadın Eski Kocasını Boynundan Bıçakladı

Avusturya'nın Viyana şehrinde, 34 yaşındaki bir kadın eski kocasını boyun ...

Avusturya-Türkiye Maçının Ardından Hofer’den Dikkat Çeken Ayran Reklamı: “Bugünkü Menü 6:1’’

Avusturya'nın Türkiye'yi 6-1 yendiği maçın ardından, Avusturya marketler zinciri Hofer, ...

Öte yandan planlanan yasal değişiklik emlak sektörünün tepkisini almaya devam ediyor. Avusturya Federal Ticaret Odası’na (WKÖ) bağlı Emlak ve Varlık Mütevellileri Birliği, komisyon öncesinde ÖVP üyelerini bir mektupla „önemli ekonomik kayıplar ve hatta emlakçıların varlığına yönelik tehditler“ konusunda uyarmıştı.

Raporda „Sipariş ilkesinin getirilmesiyle birlikte, emlakçılar artık kiracı adaylarına karşı kapsamlı bilgilendirme ve aydınlatma yükümlülüklerini yerine getiremeyecek. Potansiyel kiracı böylece korumasız bir şekilde piyasanın insafına bırakılmış oluyor” ifadelerine yer verilirken, Meslek Birliği Başkanı Gerald Gollenz de “Bu, tüketicinin korunması ruhuna uygun değildir“ diyerek yetkilileri uyardı.

Yayınlama: 01.03.2023
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.