Avusturya okullarında kılık kıyafet tartışması büyüyor: 12 yaşındaki bir öğrenci okuldan atıldı

Klagenfurt’taki St. Ursula Özel Ortaokulu’nda 12 yaşında bir öğrenci okuldan atıldı. Öğrencinin artık yeni bir okul araması gerekiyor.


Avusturya okullarında kılık kıyafet tartışması büyüyor: 12 yaşındaki bir öğrenci okuldan atıldı

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya Klagenfurt’taki St. Ursula Özel Ortaokulu, öğrencilerin giyim tarzını yazılı olarak velilere bildirmesi üzerine ülke genelinde konuşulan bir konu haline geldi. Okul yönetimi tarafından velilere gönderilen mektupta, öğrencilerin artık “düzenli giyinmiş” olarak derslere katılmaları gerektiği belirtiliyor.

Mektupta, eşofman altlarının, çok kısa eteklerin, şortların, taytın, göbek açık tişörtlerin veya askılı tişörtlerin artık kabul edilmeyeceği vurgulanıyor. Ayrıca, etekler ve kısa şortlar için belirlenen bir kural da öne çıkıyor: Bunlar, dizden bir el genişliğinden daha kısa olmamalıdır.

Yeni giyim kuralları, okulun disiplin ve düzenine vurgu yaparken, bazı veliler arasında karışık duygulara neden oldu. Kimileri, bu tür kısıtlamaların öğrencilerin odaklanmasına yardımcı olabileceğini savunurken, diğerleri ise öğrencilerin kişisel ifadelerini kısıtlamak olarak değerlendirdi.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya Otobanlarında Fahiş Akaryakıt Fiyatları: Bir Depoda 34 Euro Fark Oluyor

Avusturya otobanlarında akaryakıt fiyatları şehir içinden çok daha yüksek olup, ...

Avusturya’da Hofer Marketler Zinciri 50 Şubeye Self Servis Kasaları Yerleştiriyor

Hofer, 2025'e kadar 50 şubesine self-checkout kasalar kurarak müşteri deneyimini ...

Avusturya Hofer Marketler Zinciri CEO’su: Daha Uzun Çalışma Saatlerine Gerek Yok!

Hofer, 2025'e kadar 50 şubesine self-checkout kasalar kurarak müşteri deneyimini ...

Okul, göbeği açık, tayt ve kısa şortları yasaklıyor
Okul Müdürü Bernd Huber, sıkı önlemin haklı olduğunu ve giyim kurallarının yeni olmadığını, ancak şimdi yazılı hale getirildiğini savunuyor. Kurallara uymayan öğrencilerin ciddi cezalarla karşılaşmayacağını, önce onlarla konuşacaklarını belirtti. Açık olan, kimseyi düzgün giyinmediği için eve göndermiyoruz.”dedi.

Klagenfurt’taki St. Ursula Özel Ortaokulu’nda bir hafta önce bir olay yaşandı. On iki yaşındaki bir öğrenci, kıyafet kuralları nedeniyle okuldan atıldı. “Kleine Zeitung” tarafından Çarşamba günü bildirildi.

12 yaşındaki öğrenci okuldan atıldı
Kız ve annesi geçen Perşembe günü bir “Okuldan atılma mektubu” aldı. Okul Müdürü Huber, şaşkın annesine “güvensizlik nedeniyle” okul sözleşmesini “derhal feshettiklerini” açıkladı. On iki yaşındaki kız şimdi yeni bir okul aramak zorunda kalacak.

Öğrencinin annesinin Kleine Zeitung medyasına yaptığı açıklamada, ‘’Kızım dünyayı artık anlamıyor. Arkadaşlarıyla yeni okul yılına başlamak yerine tek başına evde oturmak zorunda şikayette bulundu. Kızımın okuldan atılmasının ardından beş gün boyunca yalnız evde oturuyor ve annesi Pazartesi günü kamu okuluna kayıt yapmak için başvuru yaptım.’’ diye açıklama yaptı.

Öğrencinin okuldan atılmasının doğrudan nedeni, anne tarafından bir veli-öğretmen sohbet grubunda kıyafet kuralları hakkında yapılan bir yorum olmuş. Kadın, uzun süredir var olan kuralları “faşistoid” olarak adlandırmış. Uygunsuz kelime seçiminin kendisine üzgün olduğunu belirten Kärntnerli kadın, “Bunun için hemen özür diledim” diyor.

Okul Müdürü Huber, ‘’Velinin özürdilemesi için artık çok geç! Hatta okuldan çocuğunun atılma mektubunda kendisine; Okulumuza ve okul derneğine karşı bu tür suçlamaları ve/veya beyanları sürdürürse şayet hukuki adımlar atılacağı’’ bildirilmiş.

Anne, şimdi çocuğunun hatası yüzünden bu kadar sıkı bir ceza almasından “derin bir şekilde sarsıldığını” söylüyor: “Kızım hiçbir şey yapmadı, kıyafet kurallarını ihlal etmedi. Benim uygunsuz kelime seçimim için şimdi bu kadar ciddi bir ceza almasını anlayamıyorum.” dedi.

Faşistoid ne demek?
“Faşistoid” terimi, faşizm ile benzerlik gösteren veya faşist özelliklere sahip olan ancak tam anlamıyla faşist olmayan bir şeyi veya bir kişiyi tanımlamak için kullanılır. Bu terim, otoriter bir siyasi ideolojiye veya yönetim tarzına atıfta bulunurken, tam anlamıyla faşist olmayan bir grup veya davranışı ifade etmek için kullanılır.

Örneğin, “faşistoid eğilimler” ifadesi, bir kişinin veya bir hükümetin faşizm ile benzer uygulamalara veya düşüncelere sahip olduğunu, ancak tam anlamıyla faşist olmadığını belirtmek için kullanılabilir. Bu terim, faşizme karşı eleştirel bir yaklaşımı ifade etmek için de kullanılabilir.

Yayınlama: 20.09.2023
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.