Avusturya Eğitim Sisteminde Devrim: Hükümet müfredata yeni yabancı dili dahil etmek istiyor

Avusturya Eğitim Bakanlığı, gelecek eğitim yılından itibaren işaret dilini zorunlu okullar ve bazı üst düzey eğitim kurumlarında ders programına dahil ediyor. Bu adım, işaret dilinin anayasal olarak tanınmasından yıllar sonra, işitme engelli bireylerin ve CODA öğrencilerin eğitimine yönelik farkındalığı artırma ve toplum içi entegrasyonu güçlendirme amacı taşıyor.

Avusturya Eğitim Sisteminde Devrim: Hükümet müfredata yeni yabancı dili dahil etmek istiyor

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemine önemli bir yenilik getiriyor: Gelecek eğitim yılından itibaren, işaret dili zorunlu okullar ve bazı üst düzey eğitim kurumlarında ders programına dahil edilecek. 2005 yılından bu yana anayasal olarak tanınmasına rağmen, şimdiye kadar Avusturya okullarında işaret dili, ne bağımsız bir ders olarak mevcuttu ne de bir dil eğitimi kapsamında düzenli olarak öğretiliyordu.

Yeni öğretim programıyla, zorunlu okullarda işaret dili, bağımsız bir zorunlu egzersiz olarak sunulacak. Bu dersler notlandırılmayacak ve böylece tüm öğrencilerin işaret dili öğrenmeleri amaçlanıyor. Ayrıca, AHS üst düzeyleri ve mesleki orta ve yüksek okullarda, işaret dili Latince veya Yunanca’nın yerine ikinci bir canlı yabancı dil olarak ve aynı zamanda seçmeli ders olarak teklif edilecek. Bu gelişme, işaret dilinde matura sınavı yapılabilmesinin de önünü açıyor.

Bu yenilik, işitme engelli bireylerin eğitimine yönelik mevcut yaklaşımları genişletiyor. Şu ana kadar, işitme engelli veya ağır işitme kaybı olan öğrenciler, özel okullara veya işiten öğrencilerle birlikte devlet okullarının entegrasyon sınıflarına devam edebiliyorlardı. Seçilen okula bağlı olarak, bu öğrenciler özel eğitim okulu ek ders planına uygun olarak özel eğitim ihtiyaçlarına yönelik dersler alabiliyorlar. Ancak, işaret diliyle büyüyen CODA (işitme engelli ebeveynlere sahip işiten çocuklar) öğrenciler için şu anda herhangi bir teklif bulunmuyor.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Hofer Marketler Zinciri 50 Şubeye Self Servis Kasaları Yerleştiriyor

Hofer, 2025'e kadar 50 şubesine self-checkout kasalar kurarak müşteri deneyimini ...

Avusturya Hofer Marketler Zinciri CEO’su: Daha Uzun Çalışma Saatlerine Gerek Yok!

Hofer, 2025'e kadar 50 şubesine self-checkout kasalar kurarak müşteri deneyimini ...

Avusturya | Klagenfurt’ta Şok Keşif: 46 Yaşındaki Türk Gözaltına Alındı

Klagenfurt'ta bir süpermarket otoparkında şüpheli bir araçta yapılan kontrolde, 46 ...

Yeni öğretim planının 2024/25 eğitim yılıyla birlikte yürürlüğe girip girmeyeceği henüz belirsizken, işaret dilinin ders dili olarak kullanılması şimdilik öngörülmüyor. Bu girişim, işaret dilinin eğitim sistemindeki yerini güçlendirirken, aynı zamanda işitme engelli bireylerin ve CODA öğrencilerin eğitimine yönelik farkındalığı artırma potansiyeline sahip. Bu adım, toplumun farklı kesimlerinin daha iyi entegrasyonu ve iletişimi için önemli bir kilometre taşı olabilir.

Yayınlama: 12.03.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.