Almanya’da Yan Gelip Yatanlara Kötü Haber: 563 Euro olan Bürgergeld’e Zam Yapılmayacak
Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil, 2025 yılında vatandaşlık maaşına zam yapılmayacağını açıkladı; artış olmamasının nedeni enflasyonun düşmesi. Bakan ayrıca, kaçak çalışmanın daha sıkı denetleneceğini belirtti.
UTKAN HABER (Viyana) – Almanya’da Vatandaşlık parası (Bürgergeld) için zam yapılmayacak: Bu yılki büyük artışın ardından, 2025 yılında bir artış olmayacak. Çalışma Bakanı Heil, bunu duyurdu.
Gelecek yıl vatandaşlık maaşı ödemeleri artırılmayacak. Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil, Çarşamba günü RTL ve ntv’nin “Frühstart” programında, bir artış olmayacağını duyurdu. SPD’li politikacı, bu durumu düzenli ödemelerin tutarını belirleyen yasal prosedüre bağladı. Enflasyonun son olarak %1,9’a gerilediğini belirtti.
“Rakamların ve yasal mekanizmanın verdiği sonuç bu şekilde; tahmin edildiği gibi 1 Ocak’ta vatandaşlık maaşında bir artış olmayacak. Bu da doğru bir adım.”
Hubertus Heil (SPD), Almanya Çalışma Bakanı
Vatandaşlık maaşı ödemeleri 2024’te %12’den fazla artmıştı. Bu artış, büyük eleştirilere neden olmuştu. Bekar bireyler o zamandan beri aylık 563 Euro alıyor, bu da önceki yıla göre 61 Euro daha fazla. Ancak daha sonra bu artışın, enflasyonun yanlış tahmin edilmesi nedeniyle fazla olduğu anlaşıldı. Adalet Bakanı Marco Buschmann (FDP), yakın zamanda bir indirim ihtimalini gündeme getirmişti. Mevcut yasal hesaplama yöntemine göre, vatandaşlık maaşının aslında 24 Euro azaltılması gerekiyordu.
Heil: Vatandaşlık Maaşı Asgari Geçim Düzeyidir
Bu nedenle artış yapılmaması durumu geçen yılın sonunda zaten öngörülüyordu. Yalnız yaşayan yetişkinler 2025 yılında da aylık 563 Euro almaya devam edecekler, partnerler ve çocuklar ise biraz daha az alacak. Heil, zor durumda olan insanlara yardım edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Açık olan şu: Bu asgari geçim düzeyidir, ne eksik ne de fazla.”
Hubertus Heil (SPD), Almanya Çalışma Bakanı
Kaçak Çalışmanın Daha İyi Denetlenmesi İstendi
Yaptırımlarda da iyileştirmeler yapılması gerektiği belirtildi. Heil, sosyal yardımların koşullara bağlı olduğunu belirtti. Bu tür kurallar her zaman vardı, ancak iş merkezleri bu kuralların çok bürokratik olduğunu ifade etti. Amaç, herkesi tembellikle suçlamak değil; ancak bir kişi sürekli randevulara gelmiyorsa kısıtlamalar olmalı.
Heil, ayrıca sosyal yardımların kötüye kullanılmasına karşı da bir işaret vermek istediğini söyledi. Sosyal yardım alırken kaçak çalışmanın ciddi yaptırımlarla cezalandırılması gerektiğini belirtti. Bakan, iş merkezleri ile gümrüğün kaçak çalışmayı denetleyen birimleri arasında daha iyi bir veri alışverişi sağlanacağını da duyurdu.