Almanya’da Nisan 2024 Enflasyon Oranı Yüzde 2,2’de Sabit Kaldı: Avusturya’da Enflasyon Yüzde 3,5’e Düştü

Nisan 2024’te, Almanya’da enflasyon oranı %2,2 olarak sabit kalarak son üç yılın en düşük seviyesini korurken, Avusturya’da enflasyon %3,5’e düşüş gösterdi.

Almanya’da Nisan 2024 Enflasyon Oranı Yüzde 2,2’de Sabit Kaldı: Avusturya’da Enflasyon Yüzde 3,5’e Düştü

UTKAN HABER (Viyana) – Nisan ayında Almanya’da enflasyon oranı, üst üste ikinci ay için %2,2 olarak gerçekleşerek son üç yılın en düşük seviyesini korudu. Mart ayında kaydedilen aynı oranla devam eden enflasyon, yakın zamanda bir düşüş beklentisini de bertaraf etti.

Uzmanlar, son dönemde enflasyonun belirgin şekilde düşmüş olmasına rağmen Nisan ayında stabil bir artış sergilediğini, tüketici fiyatlarının önceki yılın aynı ayına göre %2,2 artış gösterdiğini belirtti. Mart’tan Nisan’a ise fiyatlar %0,5 oranında yükseldi.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Almanya’da 6-7 Euro olan Döner Fiyatlarına Müdahale: Fiyatlar 4,90 Euro’ya Düşürülsün Önerisi

Almanya'da hızla yükselen döner fiyatlarına karşı Die Linke partisi, döner ...

Almanya’da Elektrikli Otomobil Pişmanlığı: Sahiplerin Yarısı Kararından Memnun Değil

Almanya'daki elektrikli otomobil pazarı durgunluğa girmiş durumda. Çoğu Alman, desteklerin ...

Emeklilikte 2000 Euro Maaş Alabilmek İçin Ne Kadar Kazanmalısınız?

2000 Euro emekli maaşı alabilmek için yüksek gelir elde etmeniz ...

Geçen yıl Aralık ayında %3,7 olarak ölçülen enflasyon, bu süreçte sürekli azalarak en düşük noktasına ulaştı. Reuters tarafından yapılan anketlerde ekonomistler, enflasyon oranının %2,3’e yükselmesini beklediklerini ifade etmişlerdi, fakat beklentiler gerçekleşmedi.

Enerji ürünlerine yönelik fiyat frenlerinin sona ermesi ve Ocak ayında yürürlüğe giren fosil yakıtlar için CO2 fiyat artışına rağmen, enerji fiyatlarının düşüşü devam etti. Nisan ayında, daha önceki aylara göre daha az olan %2,7’lik bir düşüşle enerji fiyatlarındaki azalma sınırlı kaldı. Bu durum, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında geçici olarak düşürülen KDV’nin gaz ve merkezi ısıtma için %7’den %19’a yükseltilmesinden kaynaklanıyor.

Yiyecek fiyatları ise bir önceki yıla göre %0,5 artarken, hizmet sektörü ücretleri %3,4 oranında yükseldi. Enerji ve yiyecek dışı çekirdek enflasyon, Mart ayındaki %3,3’lük artıştan %3,0’a geriledi.

Hans-Böckler Vakfı’na bağlı Makroekonomi ve Konjonktür Araştırmaları Enstitüsü’nün (IMK) bilimsel direktörü Sebastian Dullien, “Şu anki enflasyon rakamları, Almanya’daki fiyat artışlarındaki düşüş trendinin devam ettiğini gösteriyor,” dedi. Dekabank baş ekonomisti Ulrich Kater ise enflasyonun tüketici açısından hala kabul edilebilir bir seviyede olduğunu ve son iki yıldaki yüksek enflasyon dönemlerinin geride kaldığını belirtti.

Önde gelen ekonomi araştırma enstitüleri, Almanya’nın yıllık ortalama enflasyonunun geçen yılki %5,9’dan bu yıl %2,3’e düşeceğini öngörüyor. Bu daha düşük enflasyon oranlarının tüketici harcamalarını teşvik edebileceği ve gelecek aylarda ekonomik iyileşmeye katkıda bulunabileceği belirtiliyor.

Yayınlama: 04.05.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.