Almanya’da Elektrikli Otomobil Pişmanlığı: Sahiplerin Yarısı Kararından Memnun Değil

Almanya’daki elektrikli otomobil pazarı durgunluğa girmiş durumda. Çoğu Alman, desteklerin azalması nedeniyle belirsizlik içinde. Kısa vadede bir iyileşme beklenmiyor.

Almanya’da Elektrikli Otomobil Pişmanlığı: Sahiplerin Yarısı Kararından Memnun Değil

UTKAN HABER (Viyana) – Almanya’da Elektrikli otomobiller büyük bir kriz içinde. YouGov anketine göre, Almanların yarısından fazlası elektrikli otomobil satın aldıkları veya kiralamış oldukları için pişmanlık duyuyor. Bu pişmanlıkta başlıca etken, artan elektrik fiyatları. Diğer otomobil segmentleri ise yükselişte – Kraftfahrt-Bundesamt’ın güncel rakamları bunu gösteriyor.

Elektrikli Otomobillerde Durgunluk
Nisan ayında yeni otomobil kayıtlarında önemli bir artış yaşanmasına rağmen, elektrikli otomobillerde net bir durgunluk söz konusu. Kraftfahrt-Bundesamt’a göre, Nisan 2023’e göre sadece %0,2’lik bir düşüşle 29.668 elektrikli yeni otomobil kaydedildi.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Almanya’da 6-7 Euro olan Döner Fiyatlarına Müdahale: Fiyatlar 4,90 Euro’ya Düşürülsün Önerisi

Almanya'da hızla yükselen döner fiyatlarına karşı Die Linke partisi, döner ...

Emeklilikte 2000 Euro Maaş Alabilmek İçin Ne Kadar Kazanmalısınız?

2000 Euro emekli maaşı alabilmek için yüksek gelir elde etmeniz ...

Almanya’da Sahte Türk Falcı Bir Kadını 5 Milyon Euro Dolandırarak Türkiye’ye Kaçtı

Almanya'nın Münih şehrinde yaşanan olayda, Serkan Ö. adında bir Türk ...

Toplamda, elektrikli otomobil kayıtlarının “oto-miks”teki payı %12,2 seviyesinde. Hibrit araçlar ise trende karşı koyuyor; burada %28,4’lük belirgin bir artış görülüyor. Verband der Deutschen Automobilindustrie (VDA), “Özellikle BEV’ler şu anda dinamiklerini yitiriyor,” diye belirtti. “Nisan ayında pazar duraksadı. Kaydedilen araç seviyesi geçen yılkiyle aynı, yılın genelinde ise kayıtlar ‘belirgin şekilde’ geri kaldı.”

Elektrikli Otomobillere Talepte Hızlı Bir İyileşme Yok
Yıl içinde talepte bir iyileşmenin olması beklenmiyor. Deutsche Presse-Agentur, EY danışmanlık firmasından ulaşım uzmanı Constantin Gall’ı alıntılayarak, “Piyasada, elektrikli mobiliteye yönelik artan bir belirsizlik görüyoruz,” dedi. Müşteriler, özellikle politikanın destek sunmaması durumunda, elektrikli otomobillerin geleceğinden şüphe ediyor. Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Birliği (VBIK) Başkanı Reinhard Zirpel, “BEV segmenti şu anda özellikle elektrik bonusunun ani olarak kaldırılmasıyla tetiklenen bir güven krizi yaşıyor,” şeklinde konuştu.

Volkswagen’de İyimserlik Hâkim
Buna karşın, Volkswagen’de durum daha iyimser. Volkswagen Ticari Araçlar (VWN) CEO’su Carsten Intra, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Başlangıçtaki coşkunun ardından bir duraksama yaşanıyor, ardından asıl büyüme başlıyor,” dedi. Şu anki teknolojiye açıklık tartışmasının yardımcı olmadığını kabul etse de, Intra uzun vadede elektrikli mobiliteyi “alternatifsiz” olarak görüyor.

Almanlar Elektrikli Araç Almaya İsteksiz
Ancak Alman halkı daha az iyimser. Allensbach Enstitüsü tarafından Deutsche Akademie der Technikwissenschaften (acatech) adına yapılan son Mobilite Monitörü, Almanların sadece %17’sinin bir elektrikli araç satın almaya açık olduğunu gösteriyor. 2021’de bu oran %24 idi.

Allensbach Demoskopi Enstitüsü Genel Müdürü Renate Köcher, Nisan sonunda düzenlenen bir basın toplantısında, “Uzun vadeli trendde, E-mobilite her zaman azınlıktaydı, ancak şimdi yeni bir düşük noktaya ulaştık,” dedi. Bu durgunluğun tetikleyicilerinden biri, özellikle yıl sonu çevresinde, elektrikli otomobillere daha fazla destek sağlamama kararı olan Ampel Koalisyonu’nun kararıydı.

Yayınlama: 08.05.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.