avusturya viyana enerji yardım ams ma40 ikramiye bonus emekli ev yardımı avusturya haberleri viyana haberleri

İran’da Yaşayıp Viyana’dan Yardım Aldı: 20 Bin Euro Dolandırıcılık

İran’da Yaşayıp Viyana’dan Yardım Aldı: 20 Bin Euro Dolandırıcılık

65 yaşındaki bir kadın, zamanının çoğunu İran’da geçirmesine rağmen Viyana’da haksız şekilde asgari geçim yardımı (Mindestsicherung) aldı. Ortaya çıkan maddi zarar oldukça büyük.

Asgari geçim yardımı ya da işsizlik parası gibi sosyal yardımlar, ihtiyacı olan insanlara destek olmak için var. Ancak bu sistem sık sık suistimal ediliyor. 2024 yılında, Viyana’da önceki yıllara kıyasla yapılan ihbar sayısı yeniden arttı: Toplamda 2.626 ihbar kayda geçti. Bu vakaların neredeyse tamamı aydınlatıldı. Viyana, bu konuda federal düzeyde açık farkla zirvede yer alıyor: Avusturya genelindeki sosyal yardım dolandırıcılığı vakalarının %54’ü Viyana’da tespit edildi. Bu oran, şehirdeki nüfus yapısının farklılığıyla açıklanabilir.

Vakalar işsizlik parası, asgari geçim yardımı, temel yardım ya da aile yardımı (çocuk parası) gibi ödemeleri kapsıyor. Federal Kriminal Dairesi 8. Birim Başkanı Gerald Tatzgern, “Durumu şöyle düşünebilirsiniz: Bir kişi gelip çocukları için çocuk parası başvurusu yapıyor – beş doğum belgesi sunuyor. Detaylı incelediğimizde bu belgelerden üçünün sahte olduğunu ve muhtemelen sadece iki çocuğun var olduğunu görüyoruz. İşte bu tür yollarla da dolandırıcılık yapılıyor,” ifadelerini kullandı. Bu açıklama ORF’de yayımlanan “Wien heute” programına yapıldı.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Sigara Fiyatlarına Temmuz Zammı: TÜV’den Önce Cebinizi Yakabilir!

Avusturya'da sigara tiryakilerini üzecek yeni bir fiyat artışı daha kapıda. ...

Avusturya’da Büyük Vurgun: Sosyal Yardımlardan 100 Bin Euro’yu Cebe Attılar

UTKAN HABER (AVUSTURYA) – Avusturya’da sosyal yardım sistemine yönelik iki ...

Avusturya’da Sosyal Yardımlar Yeniden Şekilleniyor: 9.000 Euro Alan Aile Tartışmaları Alevlendirdi

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya'da geçtiğimiz yıl gündeme gelen yüksek ...

Avusturyalılar Evde Ortalama 102 Euro Nakit Saklıyor

Avusturyalılar evlerinde ciddi miktarda nakit para bulunduruyor. Avusturya Merkez Bankası'nın ...

“Her Uçakta Yaklaşık 20-30 Vaka”

Tatzgern’in sorumluluğunda olan “Sosyal Yardım Dolandırıcılığı Görev Gücü” (kısa adıyla SOLBE), bu tür sahtekârlıkları tespit etmekle görevli. Bu özel birim, örneğin Viyana Havalimanı’nda yapılan odaklı kontrollerle çalışıyor. Tatzgern, “Tecrübelerimiz gösteriyor ki, Türkiye, Batı Balkanlar veya başka ülkelerden gelen her uçakta ortalama 20 ila 30 dolandırıcılık vakasıyla karşılaşıyoruz” dedi.

Bu kişilerden biri geçtiğimiz Mayıs ayında Viyana Ceza Mahkemesi’nde yargılandı: 23. Viyana’da ikamet ettiği görünen 65 yaşındaki İranlı bir kadının, aslında haksız yere asgari geçim yardımı aldığı ortaya çıktı. Çünkü bu kadın, yardım aldığı dönemin çoğunu İran’da geçirmişti, ancak resmi olarak kurumlara adres değişikliği ya da yurtdışında olduğunu bildirmemişti. Devlete verdiği zarar yaklaşık 20.000 Euro olarak belirlendi. Kadın, 10 ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı.

“Kaçak Çalışıyorlar”

Tatzgern, ayrıca şu bilgileri de paylaştı: “Şunu da gittikçe daha sık görüyoruz: Özellikle Ukraynalı kadınlar, sosyal yardım aldıkları halde burada kaçak çalışıyorlar. Temel yardımı kaybetmek istemiyorlar. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkarılan vakalarda en çok temsil edilen uyruk Ukraynalılar oldu.”

Görev Gücü Denetimlerini Sürdürüyor

“Sosyal Yardım Dolandırıcılığı Görev Gücü – SOLBE” faaliyetlerine devam ediyor. Viyana Havalimanı’nda yapılan denetimler sıklaştırılıyor ve yeni başvurular daha detaylı inceleniyor.

 - Avusturya
Yayınlama: 19.05.2025
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.