Alman Mahkemesi Kararı: Türkiye’deki Katarakt Ameliyatı İçin Gurbetçinin 1.600 Euro’luk İade Talebi Reddedildi

Alman Mahkemesi, Türkiye’de yapılan katarakt ameliyatı için bir Türk asıllı kadının masraf iadesi talebini reddetti. Mahkeme, katarakt tedavisinin acil bir durum tedavisi olarak kabul edilemeyeceğini belirtti.

Alman Mahkemesi Kararı: Türkiye’deki Katarakt Ameliyatı İçin Gurbetçinin 1.600 Euro’luk İade Talebi Reddedildi

UTKAN HABER (Viyana) – Niedersachsen-Bremen Eyalet Sosyal Mahkemesi (LSG), Almanya’da yaşayan Türk asıllı bir kadının Türkiye’deki özel bir klinikte yaptırdığı katarakt ameliyatı masraflarının sağlık sigortası tarafından karşılanmayacağına karar verdi. Mahkeme, katarakt tedavisinin acil bir durum tedavisi olarak kabul edilemeyeceğini belirtti.

1965 doğumlu kadın, 2015 yılından beri katarakt hastalığıyla mücadele ediyordu. 2019’da Türkiye tatilinde, her iki gözüne lens ameliyatı yaptırmak için özel bir kliniği tercih etti. Toplamda 1.600 Euro tutarındaki masrafı sigortasından talep etti ancak bu talep reddedildi.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Almanya’da Düğünde “Kravat Atma” Oyunu Kanlı Bitti: Toplu Kavga, Gelin Hastaneye Kaldırıldı

Almanya’nın Sauerland bölgesinde düzenlenen bir düğün töreni, eğlence sırasında çıkan ...

Almanya’da Tüm Ebeveynler İçin Büyük Değişiklik! Eski Doğum Yıllarına Tam Eşitleme, Daha Fazla Emeklilik Puanı, 204 Euro Ek Ödeme

Almanya’da federal hükümetin açıkladığı Rentenpaket 2025 kapsamında Mütterrente (anne emekliliği) ...

Almanya’da Vatandaşlık Parası – Bürgergeld Alanların Yarısı İş Aramıyor

Almanya’da gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, sosyal yardım sistemi “Bürgergeld” üzerinden ...

Almanya’da Bürgergeld Alanlar Ev ve Araba Sahibi Olabilir mi? Yeni Düzenlemede Hangi Kurallar Geçerli?

Almanya’da vatandaşlık parası (Bürgergeld) alanların ev ve otomobil sahibi olup ...

Sigorta şirketi, yurt dışında yapılan tedavilerde sadece acil durumların kapsam altında olduğunu ifade etti. Kataraktın yavaş ilerleyen bir süreç olduğu ve acil bir durum oluşturmadığına dikkat çekildi.

Kadın, Türkiye’de göz sağlığındaki kötüleşme ve düşme gibi durumlar yaşadığını, bu nedenle tedaviyi acil olarak gördüğünü savundu. Ancak, LSG mahkemesi, tedavinin acil bir tıbbi durumu olmadığını ve kataraktın yavaş ilerleyen bir yaşlılık hastalığı olduğunu belirterek sağlık sigortasının kararını destekledi.

Mahkeme ayrıca, kadının özel bir hastanede özel hasta olarak tedavi gördüğünü, bu tür tedavilerin genel olarak hizmet kapsamında olmadığını vurguladı. Tedavi eden doktorun, kataraktın yaşlılıkla ilgili bir durum olduğunu ve ani bir kötüleşme olmadığını teyit etmesi, mahkemenin kararında etkili oldu.

Bu karar, yurt dışında yapılan sağlık hizmetleri ve sigorta kapsamı konusunda önemli bir örnek teşkil ediyor. Alman vatandaşlarının yurt dışında aldıkları tedavilerin masraflarının sigorta tarafından karşılanıp karşılanmayacağı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğine işaret ediyor.

Yayınlama: 10.01.2024