Macaristan Direnişi Bırakıyor: İsveç’in NATO Üyeliğine En Son Onay Veren Ülke Oldu

Uzun süren bir bekleme sürecinin ardından, Macaristan’ın, İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) katılımına yönelik direncini sonlandıracağı bildirildi. Budapeşte’deki parlamento, önemli bir dönüm noktası olacak Pazartesi günü İsveç’in üyeliğini onaylamayı planlıyor.

Macaristan Direnişi Bırakıyor: İsveç’in NATO Üyeliğine En Son Onay Veren Ülke Oldu

UTKAN HABER (Viyana) – İsveç, Mayıs 2022’de NATO’ya katılmak için resmi başvuruda bulunmuş, ancak Macaristan başvuruya karşı çıkarak sürecin önünde bir engel oluşturmuştu. Ancak, Fidesz partisinin grup başkanı Mate Kocsis’in açıklamalarına göre, Macar parlamentosu bu kez üyeliği onaylamayı planlıyor ve “Kuzey Atlantik Antlaşması’na İsveç Krallığı’nın katılımı üzerine nihai oylama” gündemde olacak.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumartesi günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, İsveç’in NATO’ya katılımı konusunda anlaşmaya varılmasını sağlayabilecek adımlar attığını söyledi, ancak bu adımların detaylarını açıklamadı.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
22 Nisan 2024: Türkiye Yolunda Ülkelerin Güncel Akaryakıt Fiyatları ve Tasarruf İpuçları


22 Nisan 2024 itibariyle, Türkiye'ye seyahat eden Türk vatandaşları için ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Biz Bitti Demeden Bitmez, Bitmeyecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçim sonuçlarını değerlendirirken AK Parti'nin yoluna devam ...

Viyana-İstanbul Arası Otomobil Yolculuğunun Gidiş-Dönüş Maliyeti 459 Euro

Yaz döneminde uçak bilet fiyatlarının yüksek olması nedeniyle gurbetçilerin bir ...

200 Bin TL’nin 1 Aylık Getirisi Dudak Uçuklatıyor: Faiz Oranları Tarihi Zirvede

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 45 seviyesinde sabit ...

Ek olarak, hükümete yakın medya kaynakları, Macaristan’ın İsveç’ten dört adet Gripen savaş uçağı alacağını iddia etti. Bu iddialar, her iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir boyuta taşınabileceğine işaret ediyor. Macaristan, 2022’den beri bu tür uçakları satın alma niyetini belirtmiş, zaten İsveç’ten 14 askeri uçağı leasing yoluyla almıştı. Söz konusu sözleşme 2026’da sona erecek ve uçaklar Macaristan’ın mülkiyetine geçecek.

Bu gelişme, İsveç’in NATO’ya katılım sürecinde önemli bir ilerleme olarak görülüyor ve Macaristan’ın direncinin sona ermesi, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün genişlemesinde yeni bir sayfa açıyor.

Yayınlama: 22.02.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.