Avusturya’da vatandaşa mega enerji yardım! Elektrik faturalarını yüzde 80’e kadar Devlet ödüyor

Yazın geride kalmasıyla vatandaşlar şimdi de kış aylarında gelecek doğal gaz ve elektrik faturalarının endişesine kapıldı. Gelecek faturaların yüksekliğinden endişe eden ve ödemekte zorlanacak olan vatandaşlar için devletin destekleri ise devam ediyor. 


Avusturya’da vatandaşa mega enerji yardım!  Elektrik faturalarını yüzde 80’e kadar Devlet ödüyor

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da Elektrik fiyat freni olarak adlandırılan düzenleme 1 Aralık 2022’den itibaren yürürlüğe girdi. Bununla birlikte, 2.900 kilowatt saat (kWh) elektrik tüketimi sınırına kadar tüm hanelerde kWh başına sadece on Cent ücret hesaplanacak, bunun ötesindeki fazla tüketim için normal piyasa fiyatı ödenecek. Aynı zamanda, bu sınır bir hanenin ortalama tüketiminin yüzde 80’ini oluşturduğundan, insanları elektrik tasarrufu yapmaya da teşvik etmesi bekleniyor.

Elektrik piyasasındaki fiyat gelişimine bağlı olarak, hükümet bu düzenleme için yaklaşık üç ila dört milyar Euro harcayacak.

Elektrik fiyat freni 1 Aralık’ta başladı

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg’den Tarihi Türkiye Ziyareti

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Türkiye'ye önemli bir ziyaret gerçekleştirerek ...

Viyana’da Kültürel Çatışmalar Artarken, Başkan Yardımcısı Wiederkehr’den Ulusal Dayanışma Çağrısı

Viyana'nın Başkan Yardımcısı ve Entegrasyon Konseyi Başkanı Christoph Wiederkehr, şehirde ...

Avusturyalı 91 Yaşındaki Milyoner Lugner: Bu Altıncı evliliğim Son olacak

Avusturya'nın tanınmış iş adamı Richard Lugner, altıncı düğününü 1 Haziran'da ...

Avusturya’da Enerji ve Elektrik Fiyatlarında Belirgin Düşüş: Yıllık Olarak Neredeyse 1.000 Euro Tasarruf

Avusturya'da enerji ve elektrik fiyatlarında yaşanan belirgin düşüş, yüz binlerce ...

Elektrik fiyat freninin 1 Aralık’tan itibaren doğrudan elektrik faturalarına etki etmesi ve 30 Haziran 2024’e kadar haneleri rahatlatması bekleniyor.

Maliye Bakanı Magnus Brunner (ÖVP) ve Enerji Bakanı Leonore Gewessler (Yeşiller), Çarşamba sabahı Avusturya Cumhurbaşkanı Enerji Bakanı’nın da katıldığı ortak basın toplantısında, üçten fazla kişinin yaşadığı haneler için de rahatlama sağlanacağını duyurdu. Bu, çok kişilik hanelerin genellikle daha fazla elektrik tükettiği gerçeğini hesaba katmayı amaçlamaktadır.

 

Daha fazla ilgili haber okumak için tıklayınız;

Avusturya’da konut kredisi almak zorlaştı: Bankalar artık yüzde 20 öz sermaye istiyor

Avusturya Maliye Bakanı Brunner gençler artık ev alamıyor! Katı Konut kredisi kurallarını gevşetmek istiyor

Viyana’da ikamet edenler posta kutularınızı kontrol ediniz! 200 Euro değerinde Enerji kuponu gelecek

2023 yılında maaşlar 1.800 Euro’dan 1.945 Euro’ya yükselecek

Düşük gelirli çalışanlara 500 Euro ve çocuk başına ek 550 Euro ödenecek

Yılda 1.070 Euro’ya kadar tasarruf

Elektrik fiyatı freni, elektrik enerjisi satın alma maliyetini kWh başına on sent üzerinden yılda 2.900 kWh tüketime kadar üst sınır olarak kapsar. 2.900 kWh, Avusturya’da ortalama bir hane halkının yıllık tüketiminin yaklaşık yüzde 80’ine karşılık geliyor. Ek olarak tüketilen her kWh’e, enerjinin ekonomik kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan önemli ölçüde daha yüksek piyasa fiyatı uygulanır.

Maliye Bakanı Brunner, ‘’Çok kişilik haneler de daha yüksek elektrik maliyetleriyle karşı karşıya kaldıktan sonra, ek bir rahatlama olacak.  Üç kişiden fazla olan hanelerde, ilave her kişi için 30 sent üzerinden 350 kWh’lik bir kota sübvanse edilmelidir. Toplamda bu, kişi başına yılda 100 Euro’luk bir tasarruf olacağı anlamına geliyor. Bu model şu anda Maliye Bakanlığı’nda sonuçlandırılıyor. Rölyef önümüzdeki baharda yürürlüğe girecek.’’ dedi.

Elektrik fiyatı freni, Avusturya’da yılda ortalama 2900 kilowatt saat (kWh) elektrik tüketimi olan bir hanenin yılda 1.070 Euro’ya kadar tasarruf edeceği anlamına geliyor. Elektrik sübvansiyonu için başvurmanıza gerek yoktur, otomatik olarak elektrik faturasına yansıtılır.

Gaz fiyat frenine hayır

Brunner, yakın zamanda Yukarı Avusturya, Aşağı Avusturya ve Steiermark eyalet valileri ve ayrıca SPÖ temsilcileri tarafından uygulamaya konan bir gaz fiyat frenini reddediyor. Alman modelinin Avusturya’ya birebir transfer edilemeyeceğini söyleyen Brunner, “Avusturya’da farklı bir durumumuz var” dedi.

Almanya’da hanelerin yüzde 48 ila 49’u doğalgazla ısınırken, Avusturya’da bu oran yalnızca yüzde 23’tür ve güçlü bir doğu-batı ayrımı vardır. Brunner, “Salzburg’da hanelerin yüzde 91’inde, Tirol’de yüzde 90’ında, hatta Kärnten’de yüzde 97’sinde gaz fiyatı freni olmayacak. Başka yollar olmalı” dedi.

GIS’den muaf kişiler için yüzde 75 fiyat indirimi

Düşük gelirliler için başka önlemler de olacak. Bu özellikle Avusturya’da yayın ücretlerinden (GIS) de muaf olan 300.000 kişiyi kapsayacak. Şebeke maliyetlerinin yüzde 75’i oranında ek bir indirim alınabilecek. Böylece bu kişiler 200 Euro daha tasarruf edebilecek.

2023’ten daha fazla rahatlama

Ocak 2023’ten itibaren elektrik fiyat frenine ek olarak daha fazla rahatlama yürürlüğe girecek. Bunlara vergi indirimleri, enflasyon ayarlamaları ve maaş artışları da dahildir. Emekliler en az yüzde 5,8 oranında zam alacaklar. Ayrıca ücret ve gelir vergisi düşürülecek (soğuk progresyonun kaldırılması), ek vergi reformu önlemleri uygulanacak ve sosyal yardımlar (aile yardımı, çocuk bakım yardımı vb.) yıllık olarak enflasyona göre ayarlanacaktır. 

Yayınlama: 05.12.2022
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.