Avusturya’da Anayasaya Aykırı: Steiermark’taki ORF Eyalet Vergisi Tartışması

Steiermark’ta NEOS, anayasaya aykırı olduğunu iddia ettiği ORF Eyalet Vergisi’ni iptal etmek için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyor. Bu durum, diğer eyaletleri de etkileyebilecek bir zincirleme reaksiyona yol açabilir.

Avusturya’da Anayasaya Aykırı: Steiermark’taki ORF Eyalet Vergisi Tartışması

UTKAN HABER (Steiermark) – Steiermark’ta, kültür ve spor destek vergisi olarak toplanması planlanan ORF Eyalet Vergisi, anayasaya aykırılık iddialarıyla gündemde. Steiermark NEOS, Salı günü SPÖ ve ÖVP’nin oylarıyla kabul edilmesi beklenen ilgili yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşımak istiyor.

NEOS lideri Niko Swatek, avukat Wolfram Proksch’ın hazırladığı bir hukuki rapora dayanarak, yasanın anayasaya aykırı olduğunu öne sürüyor. Proksch’ın raporunda, “Eyalet yasama organı, hukuk devletimizin birkaç ilkesini ihlal ediyor” ifadeleri yer alıyor.

Potansiyel Zincirleme Reaksiyon

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Viyana’da Kültürel Çatışmalar Artarken, Başkan Yardımcısı Wiederkehr’den Ulusal Dayanışma Çağrısı

Viyana'nın Başkan Yardımcısı ve Entegrasyon Konseyi Başkanı Christoph Wiederkehr, şehirde ...

Avusturya | Steiermark Eyalet Valisi Drexler: Mültecilerin Aile Birleşimini Tamamen Durdurmalıyız

Steiermark Eyalet Valisi Christopher Drexler, mültecilerin aile birleşimi politikalarının tamamen ...

Avusturya’da Baba ve Oğul 118 km Hızla Yarıştı: Ehliyetleri ve Araçlarına El Konuldu

Avusturya'nın Steiermark eyaletine bağlı Kapfenberg kentinde baba ve oğul, şehir ...

Avusturya’da enflasyon düşüyor: Şubat ayında %4,3 olan enflasyon, Mart ayında %4,1’e geriledi

Mart ayında Avusturya'da enflasyon oranı %4,1'e düşerek, önceki ayki %4,3 ...

Eğer Steiermark’taki bu vergi iptal edilirse, bu durum Kärnten, Burgenland ve Tirol gibi kendi vergisini toplayan diğer eyaletleri de etkileyebilir. Swatek, “Bu, bir zincirleme reaksiyon başlatabilir,” diyor. Proksch ise yasanın kapsamlı bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor.

NEOS’un Özel Dilekçesi ve Muhtemel İnceleme
NEOS’un özel dilekçesi için en az 16 oy gerekiyor. Parti, diğer muhalefet partileriyle görüşmeler yaparak destek arıyor. Eğer Salı günü yasa kabul edilirse, özel dilekçe sunulabilir ve Anayasa Mahkemesi tarafından bir inceleme başlatılabilir.

NEOS, eyalet vergisinin kaldırılması için uzun süredir çaba gösteriyor. Özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde, vatandaşların rahatlatılması gerektiğini savunuyor. Swatek, Steiermark’ın bu vergi üzerinden 1975’ten bu yana yaklaşık 700 milyon Euro topladığını hesaplıyor.

Steiermark’taki Verginin Ayrıntıları
Steiermark’ta uygulanması planlanan vergi, 4,30 Euro tutarında olacak. Bu miktarın %75’i kültür destekleme, %15’i eyalet müzeleri ve kültür kurumlarının kira, inşaat ve bakım masrafları, %10’u ise spor destekleme faaliyetleri için kullanılacak.

Yayınlama: 21.11.2023
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.