Avusturya hükümeti önlem almazsa temmuz ayında 135 bin haneyi yine kira zammı bekliyor

Enflasyon oranlarındaki durdurulamaz artış yüzünden, Temmuz ayında kategori kiralarının yaklaşık yüzde 5,5 oranında artması bekleniyor. Zamma karşı alarma geçen AK, ÖGB ve Kiracılar Birliği, bir kez daha kira freninin devreye sokulmasını talep ediyor.

Avusturya hükümeti önlem almazsa temmuz ayında 135 bin haneyi yine kira zammı bekliyor

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturyalılar aylardır önlenemeyen yüksek enflasyon nedeniyle birçok alanda zamlarla mücadele ediyor. Şimdi de Temmuz ayında kategori kiralarda yüzde 5,5 oranında bir artış yapılması bekleniyor. Bu, 15 ay içinde dördüncü artış olacak ve hükümet karşı önlem almazsa yaklaşık 135.000 haneye yük getirecek.

Kira Yasasının geçerli olduğu binalarda yaşayan ve kira sözleşmesi 1 Mart 1994 tarihinden önce imzalanmış olan tüm haneler yaklaşan artıştan etkilenecek. Enflasyon yüzde beşi aştığında kategori kiraları artırılıyor. Temmuz ayındaki artış için Mart 2023 endeks rakamı belirleyici oldu; Avusturya İstatistik Kurumu’na göre o tarihte enflasyon yüzde 9.2 idi.

15 ayda dördüncü artış olacak ve hükümet karşı önlem almazsa yaklaşık 135.000 haneyi etkileyecek.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturyalı 92 Yaşındaki Milyoner Lugner 6.Kez Dünya Evine Giriyor

Avusturya'nın tanınmış iş insanı Richard Lugner, 92 yaşında altıncı evliliğine ...

2024 Yılında ORF’ye Kaydolan Viyanalı Kadının Hesabından 1.094 Euro Kesildi

Viyanalı bir kadın, ORF ev hanehalkı vergisi için kaydını yaptırdıktan ...

Avusturya’da Cennet Gibi Hayat: 56 Yaşındaki Adam 10 Yıldır İşsiz ve İşsizlik Maaşı Alıyor!

Avusturya'da işsizlik oranları artarken, uzun süreli işsizlerin yaşadığı zorluklar da ...

İşçi Odası (AK) Konut Hukuku Uzmanı Walter Rosifka, pazartesi günü yaptığı açıklamada „ 15 ayda toplamda neredeyse yüzde 24’e varan dört zam… Bu artık pek çok insan için oldukça zorlayıcı“ dedi. Avusturya Sendikalar Federasyonu (ÖGB) Baş Ekonomisti Helene Schuberth ise „70 metrekarelik bir daire için bu oran, 15 ay içinde yıllık toplam 790 avroluk bir artış anlamına geliyor. Bu da herkes için enflasyonu artırıyor“ ifadelerini kullandı. Yetkililere göre, her üç kiracıdan biri için konut masrafları artık „ağır bir mali yük“ haline gelirken, emlak sektörü yüksek karlar elde ediyor.

Yeniden “kira freni” talebi
AK, ÖGB ve Kiracılar Birliği alarma geçti ve bir kez daha kira freninin devreye sokulmasını talep etti. Her üç kurum da hükümetin buna bir frenle karşılık vermesi gerektiğini vurguladı, ayrıca kira freninin sadece kategori kiraları için değil, enflasyona bağlı tüm kiralar için uygulanmasını talep etti. Viyana Kiracılar Derneği Başkanı Elke Hanel-Torsch „Hükümet şimdi ya harekete geçmeli ya da kiracıların korunmasını ciddiye alan bir politikanın önünü açmalı“ sözleriyle hükümete seslendi.

Öte yandan ÖGB, sözleşme uzatmaları genellikle kira artışlarına bağlı olduğu için belirli süreli sözleşmelere son verilmesini önerdi. Sendika ayrıca yeni konutların inşası için daha fazla fon ayrılmasını ve uzun süre boş kalan özel konutlar için boşluk vergisi uygulanmasını talep etti.

Yayınlama: 30.05.2023
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.