Yurtdışı kullanılan oylar cumhurbaşkanlığı seçimlerine nasıl yansıyor?

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen var. Peki yurt dışı oyların seçimlere etkisi nasıl? Yurt dışı oylar nasıl dağıtılıyor?

Yurtdışı kullanılan oylar cumhurbaşkanlığı seçimlerine nasıl yansıyor?

Yurt dışı oylar cumhurbaşkanlığı seçimine nasıl yansıyor?

Peki yurt dışı oylar nasıl dağıtılacak? Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yurt dışında ve gümrük kapılarında kullanılan oylar, cumhurbaşkanlığı adaylarının oylarına doğrudan yansıyor. Cumhurbaşkanlığı adaylarının Türkiye’de aldığı toplam oylara, yurt dışından aldıkları oylar ekleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçim bölgelerinin önemi yok.

Yurt dışı oylar milletvekili seçimine nasıl yansıyor?

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
İspanya Türkiye’den vize başvurularını durdurdu!

İspanya, İtalya ve Almanya, Türkiye'den yapılan vize başvurularını Mayıs sonuna ...

İtalya Türkiye’den vize başvurularını durdurdu!

İspanya, İtalya ve Almanya, Türkiye'den yapılan vize başvurularını Mayıs sonuna ...

Almanya Türkiye’den vize başvurularını durdurdu!



İspanya, İtalya ve Almanya, Türkiye'den yapılan vize başvurularını Mayıs sonuna ...

MADDE 10- Yurt dışı seçmenler tarafından kullanılan toplam geçerli oy sayısı, Yüksek Seçim Kurulunca Türkiye genelinde kullanılan toplam geçerli oy sayısına ilave edilerek yurt düzeyinde genel oy miktarı ve her partinin ülke genelinde aldığı geçerli oy miktarı bulunur.

Her seçim çevresinde geçerli toplam oy, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulundan Ankara İl Seçim Kuruluna gelen toplam oyun diğer seçim kurullarından gelen oylara bölünmesiyle elde edilen oranda artırılır. O seçim çevresinde kullanılan toplam oylarla bu şekilde hesaplanan toplam oy arasındaki fark partilere, Ankara İl Seçim Kurulundan gelen oydaki hisseleri oranında taksim edilir ve elde edilen rakamlar o seçim çevresinde aldıkları geçerli oylara ilave edilir.

Bu suretle 2839 sayılı Kanun’un 34’üncü maddesinde belirlenen ilke doğrultusunda, o seçim çevresinde kullanılan geçerli toplam oy miktarı ve partilerin aldıkları toplam geçerli oy miktarı bulunur.

Bir seçim çevresinde seçime girmeyen siyasi partiye yansıması gereken yurt dışı oyları; o partinin başka bir seçim çevresindeki oylarına ilave edilmez; o seçim çevresine yansıtılan oy miktarı olarak gösterilir.

Milletvekili seçimlerinde, yurt dışındaki geçerli oylar, Türkiye’deki seçim bölgelerine bölgedeki seçmen sayısına orantılı biçimde dağıtılıyor.

Yurt dışı oy Türkiye’deki seçimlere etkisini hesaplama

Örneğin, yurt içindeki geçerli oyların yüzde 15’i İstanbul’da kullanılmışsa, yurt dışı oylarının yüzde 15’i İstanbul’a gidiyor. Bu yüzde 15, partilerin yurt dışındaki oy oranlarına göre her partiye dağıtılıyor.

Oyların dağılımında, yurt dışı seçmenlerinin nerede oy kullandığına, veya Türkiye’deki ikametlerinin nerede olduğuna bakılmıyor. Sadece toplam yurt içi oylarının seçim bölgelerindeki oranları göz önünde bulunduruluyor. Peki, hangi ülkede ne zamana kadar oy verme işlemi sürecek? Seçim süreci hangi ülkede nasıl işleyecek?

Yurtdışı seçmen kime oy verdi?

24 Haziran 2018 seçimleri için 7-19 Haziran arasında yurt dışında kayıtlı üç milyon seçmenin sadece 1 buçuk milyonu yurt dışı temsilciliklerine ve gümrüklere giderek oy kullandı. Seçimler için yurt dışındaki katılım oranı yüzde 50’de kalırken, en çok oyu yüzde 51,02 ile AK Parti aldı. İkinci sırada yüzde 17,62 ile CHP, üçüncü sırada da yüzde 17,34’le HDP geldi. MHP yüzde 7,89’la dördüncü sırada yer alırken, MHP’yi yüzde 4,02 oyla İYİ Parti takip etti.

2018 Cumhurbaşkanı seçim sonuçları adayların oy dağılımı

24 Haziran seçim sonuçlarına göre toplam oyların yüzde 52,38’ini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, İsveç, Norveç, Almanya, Fransa, Cezayir ve Avustralya gibi ülkelerde oyların çoğunluğunu alarak ilk sırada yer aldı. Erdoğan yüzde 74’lük oy oranıyla Belçika ve Hollanda en çok oy aldığı ülkeler oldu. Diğer cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Irak’ta yüzde 44,2 ve Japonya’da yüzde 39,6 oy ile ilk sırada yer aldı.

24 Haziran 2018 Almanya seçim sonuçları
Recep Tayyip Erdoğan % 64,8
Muharrem İnce % 21,9
Selahattin Demirtaş % 10

24 Haziran 2018 Fransa seçim sonuçları
Recep Tayyip Erdoğan % 63,7
Selahattin Demirtaş % 19,3
Muharrem İnce % 14,8

24 Haziran 2018 İsveç seçim sonuçları
Recep Tayyip Erdoğan % 44,6
Selahattin Demirtaş % 30,7
Muharrem İnce % 21

24 Haziran 2018 Norveç seçim sonuçları
Recep Tayyip Erdoğan % 56,2
Muharrem İnce % 24
Selahattin Demirtaş % 15

24 Haziran 2018 Avustralya seçim sonuçları
Recep Tayyip Erdoğan % 45,3
Muharrem İnce % 41,9
Selahattin Demirtaş % 8,1

Yayınlama: 16.05.2023
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.