T.C. Belgrad Büyükelçiliği’nin Sırbistan’da “El Konulan Malların İade ve Tazminatına İlişkin Kanun”un Uygulanmasına Dair Duyurusu
Sırbistan’da tarım reformu, millileştirme, kamulaştırma, özel mülkiyetin devlete devri
gibi yasal düzenlemelerle 9 Mart 1945 tarihinden sonra el konulan malların geri iadesi
hakkında kanun 2011 yılı Eylül ayında onaylanmıştır.
“El Konulan Malların İade ve Tazminatına İlişkin Kanun”dan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir:
– Kanunun beşinci maddesindeki şartları haiz özel ve tüzel kişiler, 1 Mart 2012 tarihinden itibaren iki yıl süreyle “Sırbistan Tazminat Ajansı”na müracaat edebileceklerdir.
– Başvurular sadece Sırpça ve belirli postaneler kanalıyla yapılabilecektir. Sırbistan’ın ülkemizdeki temsilciliklerine müracaat imkanı bulunmamaktadır.
– Her kişi ve/veya kuruluşa tek başvuru hakkı tanınmış olup, usulüne uygun olmayan, hatalı veya eksik başvurular dikkate alınmadan sahiplerine iade edilecektir. Sırbistan dışında ikamet
eden kişilerin, işlemleri ve müracaatlarının akıbetini takip etmek üzere, Sırbistan’da mukim bir vekil tayin etmeleri zorunluluk arzetmektedir.
– Başvuru sahiplerinin başvuru formu ile birlikte,
a- hak sahipliğinin tanınması talep edilen gayrimenkule ilişkin bilgi ve belgeleri (tapu vb),
b- kişisel bilgilerini (tüzel kişiler için kuruluş belgesi, özel kişiler için doğum belgesi vb.),
c- mal sahibi hayatta değil ise buna ilişkin belgeleri (ilk mal sahibinin ölüm belgesi, veraset ilamı vb.) ve
d- durumlarını destekleyici diğer belgeleri “Sırbistan Tazminat Ajansı”na iletmeleri gerekmektedir.
– Başvuru formuna eklenecek, yukarıda kayıtlı evrakın ülkemiz makamlarınca düzenlenmiş olması halinde apostil şerhi taşıması lazımdır.
– Sırbistan’ın mevcut tapu kayıt sistemi belirli bir tarihten sonraki maliklik durumuna ait bilgileri içermediği cihetle, tapu belgesi olmadan yapılacak başvurular değerlendirilmeyecektir.
Sırbistan makamları, kendilerine ulaşan başvuruların her ay düzenli olarak “http://www.restitucija.gov.rs” adresindeki internet sitesinden duyurulacağını ve başvuru sahiplerine 6 ay ila 1 yıl arasında değişen bir süre içinde hak sahipliklerinin tanınıp tanınmadığı hususunda yazılı bildirimde bulunulmasının öngörüldüğünü ifade etmektedir.
“El Konulan Malların İade ve Tazminatına İlişkin Kanun”un ve uygulama yönetmeliğinin İngilizce metni, Sırpça başvuru formu ve İngilizce tercümesi ile başvuru evrakının gönderilebileceği postanelerin listesi vatandaşlarımızın istifadesi için ektedir.
T.C. Belgrad Büyükelçiliği
Saygıyla duyurulur.