Sırbistan Sınırında Belçikalı Türk Yolcudan 114 İşlenmiş Mücevher Taşı Bulundu
Geçen hafta sonu boyunca, iki durumda, gümrük memurları Horgos geçişinde altın takılar ve değeri uzmanlıktan sonra belirlenecek olan değerli taşlar ele geçirdi.
UTKAN HABER (Viyana) – 24 temmuz 2020 cuma günü Sırbistan Horgos sınırında meydana geldi.Belçika plakalı bir otomobil ile Türkiye’ye seyahat eden araçta değerli taşlar ele geçirildi. Check-in yapacak bir şeyleri olup olmadığı sorulduğunda, yolcular sadece yanlarında kişisel bagaj taşıdıklarını söyledi.
İşsiz bir kuyumcu olduğunu söyleyen 21 yaşındaki sürücünün el çantasında detaylı bir kontrol sırasında, değerli taşlar olarak kabul edilen çeşitli renk ve boyutlarda 114 işlenmiş taşlı bir çanta bulundu.
Daha fazla kontrol sırasında, çantasında orijinal ve değeri daha sonra uzman uzmanlık tarafından belirlenecek olan küçük tek renkli taşlarla dolu iki çanta, büyük olasılıkla elmaslar bulundu.
Değerli taşlara el konlarak hukuki işlem başlatıldı.
AB ülkeleri gümrük mevzuatı geçerlidir. Yolcu beraberinde seyahat valizi, sınırlı alkol ve sigara (örneğin: 1 şişe içki ve 200 adet sigara), hava yolcuları için değeri 430 Euro, karayolu ve deniz yoluyla giriş yapanlar için ise 300 Euro’yu aşmamak üzere değerli eşya getirilmesi mümkündür. Bu miktar veya değerlerin aşılması halinde gümrük ve KDV ödenmesi gerekmektedir.
Yolcu yanında kişi başı en fazla 10.000 Euro nakit paranın çıkışına izin verilmektedir.
Türkiye’ye karayoluyla gidişlerde güzergah üzerindeki bazı ülkelerde de (örneğin Sırbistan), ülkeye girişte 10.000 Euro değerin üzerindeki para ve ziynet eşyasının yolcu tarafından kendiliğinden beyan edilmesi istenmekte, beyan edilmemesi ve 10.000 Euro’yu aşan mal ve/veya ziynet eşyasının tespiti halinde ise bahsekonu mal ve/veya ziynet eşyasına yerel makamlarca el konulmaktadır. Dolayısıyla vatandaşlarımızın üzerlerinde veya araçlarında gereğinden fazla nakit bulundurmamasında yarar olacaktır.
Almanya’da Altın ve Gümüş için İthalat Vergisi Ne Kadar ?
Altın gibi ziynet eşyalarının belirtilen miktarları geçmesi durumunda ithalat vergisi ödenmesi zorunlu.Altın ve gümüş gibi ziynet eştaları için %2,5 ila %4 arasında gümrük ücreti alınıyor ve buna %19 ithalat vergisi ekleniyor.