RTÜK, YouTube Yayıncılarına Lisans Zorunluluğu Getiriyor
RTÜK, YouTube’da düzenli içerik üretenlere lisans zorunluluğu getireceğini ve denetim için daha fazla personel alacağını açıkladı. Şahsi yayıncılar muaf tutulacak.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, YouTube üzerinden düzenli içerik üretenler için lisans zorunluluğu getirileceğini açıkladı. Şahin, YouTube yetkilileri ile görüşmelerin başladığını ve şirketin yanıtını beklediklerini belirtti.
Armağan Çağlayan’ın “Sorgusuz Sualsiz” adlı programında konuşan Şahin, lisans almanın yayıncıların faaliyetlerini etkilemeyeceğini vurgulayarak, “Bilinen tanınan isimler lisans alarak yayın yapıyor ve yayınları kesintisiz devam ediyor. Sadece belirlenen kurallara uyuyorlar” dedi. Şahin, lisansın 10 yıllık bir süre için verileceğini ve maliyetinin düşük olduğunu belirtti.
Daha Fazla Denetim Personeli Alınacak
RTÜK Başkanı, YouTube içeriklerini denetlemek için daha fazla izleme personeli istihdam edeceklerini ve yapay zekâ teknolojisinden faydalandıklarını söyledi. Şahin, “İzleme yapan uzmanlar alacağız, çünkü teknoloji gelişti. Artık tek tek bakılmıyor, kelimeleri yakalayabilen yapay zekâ sistemleri kullanıyoruz” dedi.
Şahin, RTÜK’ün 30 yıldır denetim yaptığını, ancak içerik denetiminin büyük bir bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sorumlu olduğunu da sözlerine ekledi.
Kişisel Yayıncılar Lisans Zorunluluğundan Muaf Tutulacak
Kişisel yayıncıların lisans şartından muaf tutulacağını belirten Şahin, lisans aldıktan sonra yayıncılıktan vazgeçenlerin, kalan yıllara ait ödemelerinin iade edileceğini ifade etti.
Sokak Röportajlarına Eleştiri
Sokak röportajlarına yönelik eleştirilerde bulunan Şahin, bu tür röportajların amacını aştığını ve halkın ifade özgürlüğünün bilimsel temelden uzak görüşlerle zedelendiğini savundu. Şahin, özellikle ekonomi gibi konularda uzman olmayan kişilerin görüşlerinin paylaşılmasını eleştirerek, halk mülakatlarının manipülatif bir yönü olabileceğine dikkat çekti.
Geçtiğimiz günlerde İzmir’de, bir sokak röportajında kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklanan Dilruba K. olayı gündeme gelirken, Şahin’in, röportajların kamuoyunu manipüle edici boyutlara ulaştığı yönündeki açıklamaları dikkat çekti.
RTÜK, yeni düzenlemelerle YouTube üzerindeki denetimlerini artırmayı planlıyor.