Macaristan’da Trafik Cezaları Cep Yakıyor

Macaristan’da Mutlaka Vignettenizi Alınız!

Macaristan’da Trafik Cezaları Cep Yakıyor

TRAFİK ve YOL DURUMU: Otoyol ve diğer yolların durumu genellikle iyidir.

Hız sınırları : 
Otoyollarda : 130 km/ saat

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Macaristan ve Romanya Arasındaki Sınır Kontrolleri Bugün Kaldırıldı
Macaristan ve Romanya Arasındaki Sınır Kontrolleri Bugün Kaldırıldı

UTKAN HABER (Viyana) - Bugün itibarıyla, Romanya’nın Schengen Bölgesi’ne tam ...

Bulgaristan ve Türkiye Arasında Dezenfeksiyon Ücretleri Yeniden Başladı
Bulgaristan ve Türkiye Arasında Dezenfeksiyon Ücretleri Yeniden Başladı

UTKAN HABER (Viyana) - Bulgaristan hükümeti, ülkeye giriş yapan araçlardan ...

Avusturya’nın Onayıyla Neredeyse Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen Ülkesi Olması Kesinleşti

Avusturya’nın Onayıyla Neredeyse Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen Ülkesi Olması Kesinleşti


Avusturya, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen Bölgesi’ne katılımını engelleyen vetosunu kaldırmaya ...

Şehirlerarası yollarda : 110 km/ saat
Şehir dışı yollarda : 90 km/saat
Şehir içi yollarda : 50 km/ saat

Genel Trafik Kuralları 
Hız sınırı, emniyet kemeri, trafik ışıklarına uymama (kırmızıda geçme) ve alkollü araç kullanma konularında kural ihlali yapılması halinde, trafik kontrolleri sırasında 30.000 HUF (yaklaşık 100 Avro) ila 300.000 HUF (yaklaşık 1.000 Avro) arasında para cezası uygulamaktadır.

Trafik görevlilerinin cezanın ödenmesine kadar araca el koyma ve çekici vasıtasıyla çektirme yetkileri mevcuttur.

Sürücü, trafik görevlileri tarafından uygulanan ceza miktarı, aracın çekileceği mahal ve oraya ulaşım yolları, sürece ilişkin yasalar hakkında bilgilendirilir. Sürücüye Macarca, İngilizce, Almanca veya Rusça dillerinden birinde yazılı bilgi verilir.

Trafik görevlileri tarafından araca el konulmasına karar verilmesi halinde, araç ruhsatına araç ile birlikte el konulur. Cezanın ödenmesinin ardından araç ve ruhsat sahibine iade edilir. Yabancı bir makam tarafından verilmiş ruhsatların cezanın ödenmesi suretiyle üç gün içinde geri alınmaması halinde, ruhsat tanzim eden ilgili ülke makamlarına gönderilir, araca ise el konulur.

Trafik kontrolleri sırasında sürücülerin ya da araç sahiplerinin geçmiş döneme ait ödenmemiş trafik cezalarının bulunduğu tespit edilirse, araca el konulur.

Ayrıca ceza ödenmediği takdirde, araca Macaristan’a giriş yasağı uygulanmakta ve Macaristan’dan transit geçiş mümkün olamamaktadır.

Ağır yaralı veya ölümle sonuçlanan trafik kazalarında, hapis cezası verilmesi söz konusudur.

Kaza durumunda, tarafların birbiriyle anlaşmaları halinde dahi, polis ve ambulansın birlikte çağrılması gerekmektedir.

Trafik kurallarının ihlali halinde polis para cezası yazmakta ancak bu cezaları tahsil etmemektedir. Cezaların, verilen posta kuponu ile Macaristan’daki postanelere yatırılması gereklidir.

Trafik ceza miktarları şöyledir;

Emniyet kemeri :

Araç hareket halindeyken ön ve arka koltuklarda oturan her yolcunun emniyet kemeri kullanması zorunludur. Emniyet kemeri kullanılmadığının tespiti halinde, kullanmayan yolcuya uygulanan ceza miktarları şöyledir;

– Şehir içinde : 10.000 HUF

– Şehir dışı yollarda : 15.000 HUF

– Otoyol : 20.000 HUF

Emniyet kemeri takmayan bir yolcunun kesilen cezaya itiraz etmesi halinde polis, hazırlayacağı tutanağa kişinin irtibat bilgilerini kaydederek geçişine müsaade eder ve konuyu mahkemeye intikal ettirir. Uygulamada mahkemeler, bu cezayı kişinin gıyabında aynen geçerli saymakta, 30 gün içinde ödenmemesi halinde ise ülkeye giriş yasağı getirilmektedir.

Cep telefonu kullanımı 

Araç sürücülerinin, araç hareket halindeyken cep telefonu kullanması yasaktır. Kuralın ihlalinde, 10.000 HUF (yaklaşık 30,00 Avro) ceza uygulanır. Cezaya itiraz edilmesi halinde, polis tutanak düzenleyerek sürücünün geçişine izin verir. Bu durumda, ceza miktarı ikiye katlanır. Cezanın 30 gün içinde ödenmemesi halinde, sürücüye Macaristan’a giriş yasağı verilir ve bu yasak, ceza ödeninceye kadar kaldırılmaz.

Araç farı kullanımı 

Şehir dışı yollarda, her türlü iklim şartlarında, araçların 24 saat far yakma zorunluluğu vardır.

Gündüz görüş mesafesinin uygun olduğu durumlarda (kar yağışı, sis, yağmur olmaması vb.) far yakma, şehir içinde zorunlu değildir. Şehir dışında ise gece-gündüz far kullanımı zorunludur. Kurala uyulmaması halinde ceza miktarı, polisin takdir yetkisine bağlı olarak 5.000-50.000 HUF arasında uygulanır.

Öte yandan, Macar makamları son dönemde çevreyi kirletenlere ceza uygulamaya başlamıştır. Ceza, çevreyi kirletenin sözle uyarılmasından, 50.000 Forint’e (yaklaşık 160 Avro) varan miktarlarda değişmektedir.

Yayınlama: 27.08.2018
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.