Yabancı Plakalı Aracını Türkiye’de Bırakıp Çıkmak İsteyenlere Önemli Uyarılar

UTKAN HABER (Viyana) – Yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye’ye yabancı plakalı araçlarını getirmesi ve sonrasında ülkeden taşıtsız olarak ayrılmaları halinde dikkat etmeleri gereken birçok önemli kural bulunuyor. Gümrük mevzuatına göre taşıtlarını Türkiye’de bırakmak isteyen kişilerin en yakın gümrük idaresine başvurarak taşıtı kimsenin kullanmayacağına dair taahhütname vermesi ya da taşıtı gümrüğün gözetimine bırakması gerekiyor.
Pasaport kontrolü sırasında bu işlemlerin gerçekleştirilmediği tespit edilirse, araç sahibi doğrudan gümrük idaresine yönlendirilerek işlemlerini tamamlamak zorunda kalıyor.
Yabancı Plakalı Taşıt Getirme Şartları
Son 1 Yılda 185 Gün Yurtdışında Kalma Şartı: Taşıtını Türkiye’ye getirmek isteyen kişinin, aracın kayıtlı olduğu ülkede olağan ikametinin bulunması ve Türkiye’ye giriş tarihinden geriye doğru son bir yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunmuş olması gerekiyor.
Süre Hesabı Yapılmalı: Vatandaşların mağduriyet yaşamamaları adına, taşıt getirmeden önce turkiye.gov.tr adresinden ya da pasaport hareket kayıtlarından süre hesabı yapmaları tavsiye ediliyor.
Emekliler için İstisna: Yurtdışından emekli olanların, ilk defa taşıt getirmeleri halinde 185 gün şartı aranmıyor.
Taşıtın Kime Ait Olduğu Önemli: Araç, kişinin adına kayıtlı olmalı. Ancak AB ve EFTA ülkelerinde yaşayanlar, bu ülkeler dışında adına kayıtlı taşıtlarını da Türkiye’ye getirebiliyor.
Kullanım Süresi: Emekli veya çalışan fark etmeksizin yabancı plakalı taşıtlar 730 gün (2 yıl) süreyle Türkiye’de kalabiliyor.
Yabancıların Oturma İzin Süresi: Türkiye’de oturma izni bulunan yabancıların taşıtlarına, ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar (en fazla 730 gün) süre tanınıyor. Oturma izni olmayan yabancılara ise 180 günde 90 gün kalış izni veriliyor.
Vekâleten Taşıt Getirme Durumunda
Tüzel kişiliklere ait (firma) taşıtlar vekâletle getirilecekse:
İmzalı ve onaylı vekâletname,
Şirket ortaklığı ya da çalışanlık belgesi,
Bu belgelerin noter veya konsolosluk onaylı tercümeleri gümrüğe sunulmalı.
Ayrıca araç sahibi ile aracı getiren kişinin her ikisinin de Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olması gerekiyor.
Taşıtı Kimler Kullanabilir?
Taşıtı sadece taşıt sahibinin kendisi ya da yurtdışında yerleşik (son bir yılda 185 gün yurtdışında kalmış) eşi, anne, baba veya çocukları kullanabilir. Acil durumlar dışında bu kişilerin haricinde araç kullanılamaz. Sahip araçtayken bile bu kural geçerlidir.
Süre Aşımında Ceza Var
İki yıllık kalma süresi bitiminden sonra:
1 ay içinde çıkış yapılmazsa: 260 TL
2 ay: 520 TL
3 ay: 780 TL
ceza uygulanır. Bu cezalar her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılır.
3 ay sonunda taşıt hâlâ Türkiye’deyse ya da rejim hükümleri ihlal edilirse (başkasına kullandırma, satış, kiralama vb.), Gümrük Kanunu’nun 238. maddesi kapsamında işlem yapılır. Araç gümrük vergilerinin dörtte biri kadar cezaya tabi tutulur ve taşıt yurtdışına çıkarılır.
Taşıt Ön Beyan Uygulamasıyla Girişler Kolaylaştı
Taşıtını Türkiye’ye getirecek vatandaşlar, Taşıt Ön Beyan Uygulaması sayesinde işlemlerini kolaylaştırabiliyor. Bu uygulamaya:
adreslerinden ulaşmak mümkün.
Daha Fazla Bilgi İçin:
👉 https://ticaret.gov.tr/gumruk-islemleri/sikca-sorulan-sorular/bireysel/yolcu-beraberi-tasitlar
👉 Yolcu Rehberi