Sırbistan’a 2022 yılında yine servet bırakıldı! 7,5 milyar Euro devlet bütçesine aktarıldı
Yetkililer el konulan paranın bütçeye aktarıldığını belirtirken konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Beyan edilmediği için el konulan para devlet bütçesine doğrudan aktarılıyor ve hastane, okul ile yol inşaatında kullanılıyor. Emeklileri ve çocukların ihtiyaçları için harcanıyor, kimi zaman da kamu personelinin giderleri karşılanıyor.
UTKAN HABER (Viyana) – Batı Avrupa’da yaşayan Türk veya diğer uyruklu vatandaşlar memleketlerine izne giderken yüze 95 gibi üyük bir bölümü Sırbistan güzergahını kulanmayı tercih ediyor.Kara yoluyla Türkiye’ye gelenlerin en çok başını ağrıtan konu ise Gümrük mevzuatındaki yaptırımlar. Bu yaptırımlar nedeniyle Türkler servet denecek miktarda parayı Sırp gümrüğünde bırakmak zorunda kalıyor.
Sırbistan sınır kapılarında el konulan tüm değerlerin toplam miktarı 7,5 milyar Euro olarak açıklandı.
Gümrük İdaresi Müdürü Branko Radujko, ”Diğer şeylerin yanı sıra, bu yılın sonuna kadar Sırbistan gümrük teşkilatının devlet bütçesi için 2021’e göre yüzde 20 daha fazla olan 7,5 milyar Euro’nun üzerinde gelir elde edildiğini söyledi.
“Devlet bütçesinin neredeyse yarısının Gümrük İdaresi’nden elde edilen gelirlerden karşılanmasından bu verilerin ne kadar önemli olduğu sonucuna varabiliriz ve yıllık yüzde 20’lik bir büyüme elde ettiğinizde bunun ekonomiye ne kadar katkı sağladığını hayal edebilirsiniz” diye konuştu. Radujko, bu paraların vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırıyor.’’ dedi.
Ayrıca satır başlıkları şu şekilde;
Geçen yıl yüzde 21 büyüme kaydettiğimizi hatırlatmak isterim. Bu yıl, Devlet bütçesine, İdarenin mevcut liderliğinin oluşumundan önceki yıla göre 2,3 milyar Euro daha fazla akacak.
Bu sonuçlara ulaşabilmek için gümrük mevzuatının uygulanması, kaçakçılıkla mücadele ve kilit pozisyonlarda kaliteli insan seçimi konularında çok fazla azim ve azim gerekiyordu. Bu iki yıllık büyümede kilit faktör olan idare yönetiminin uyguladığı tedbir ve faaliyetlere ek olarak, bu yıl gelirlerin gerçekleşmesini etkileyen iki faktöre daha dikkat çekmek istiyorum.
İthal malların fiyatlarındaki artış, ithalat vergilerinden elde edilen gelirlerdeki bu büyük artışı kısmen etkiledi. Öte yandan, petrol türevleri ithalatındaki ciddi düşüş, özel tüketim ürünleri ithalatında ÖTV gelirlerinde büyük düşüşe neden olmuş ve bu durum devlet bütçesine sağlanan toplam gelir miktarını olumsuz etkilemiştir
Kanun ve Gümrük Kanunu’na eşlik eden düzenlemeler tutarlı bir şekilde uygulandığında, bütçe gelirleri artar ve piyasa katılımcılarına eşit muamele edilir, bu da yine vicdanlı iş yapanlara yasal olarak belirli bir konum sağlar ve kanundan kaçmaya çalışanları ortadan kaldırır.
Firmalara verimli ve yasal olarak belirli bir prosedür sağlamak ve dış ticaret alışverişini hızlandırmak için ekonominin ihtiyaçlarını sürekli dinliyoruz. Bu sayede bir bütün olarak ekonomimizin rekabet gücünün büyümesine katkıda bulunuyoruz.
Dolayısıyla, bir yandan, tüm vatandaşlar için yeni yollar, yeni anaokulları, okullar, hastaneler ve genel iyileştirme getiren devlet bütçesi için gelir toplamada tutarlı ve verimliyiz. Öte yandan, yerli firmaların ve ülke ekonomisinin rekabet gücünü artıran ekonomik hayatı, ihracatı ve ithalatı kolaylaştırmayı ve hızlandırmayı taahhüt ediyoruz.
Gümrük İdaresinde, yetki alanı hudut olan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Cumhuriyet Emlak Müdürlüğü ile de yoğun bir şekilde çalıştığımız, prosedürlerin dijitalleştirilmesine altyapı koşullarının iyileştirilmesinin eşlik etmesi gerektiğinin bilincindeyiz.
Bu anlamda, gümrük işlemlerinin otomasyonu başta olmak üzere tamamen dijitalleşmeye bağlıyız. Bu, evrak işlerinde azalma sağlar, gişelerde beklemeyi ortadan kaldırır ve gümrük işlemlerini daha hızlı, daha verimli, daha güvenilir hale getirir ve ayrıca işte kasıtlı veya kasıtsız hata riskini azaltır.
Gümrük sisteminin tamamen dijitalleştirilmesi ve tüm prosedürlerin maksimum düzeyde hızlandırılması yolunda, mümkün olduğu durumlarda tüm beyannameler için kısmen otomatikleştirilmiş prosedürlerin getirilmesine yönelik çalışmalar yoğunlaştırılmıştır.