Avukat MMag. Dr. Kazım Yılmaz: “Sürecin takip edilmesi gerekiyor”
ÖSTERREICH Derneği tarafından gemeinsam.ÖSTERREICH projesi kapsamında düzenlenen “Çifte Vatandaşlık Sorunu Bilgilendirme Konferansı”nda konuşan MMag. Dr. Kazım Yılmaz, Avusturya Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararı ve genel süreci değerlendirerek, katılımcıların sorularını yanıtladı.
ÖSTERREICH Derneği tarafından gemeinsam.ÖSTERREICH projesi kapsamında düzenlenen “Çifte Vatandaşlık Sorunu Bilgilendirme Konferansı”nda konuşan MMag. Dr. Kazım Yılmaz, Avusturya Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararı ve genel süreci değerlendirerek, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Anayasa Mahkemesinin aldığı “seçmen listesi, yeterli kanıt oluşturamaz” kararını değerlendiren Yılmaz, ilgili kurumların, nereden ve ne zaman temin edildiği belli olmayan bir seçmen listesi üzerinden vatandaşlardan “çifte vatandaş olmadığınızı ispatlayın” çağrısının hukuk normlarına ters düştüğünü ifade etti.
“Karar ve 4 haftalık itiraz hakkı”
Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın birçok davada emsal teşkil edebileceğini, her davanın içerik bakımından farklılık gösterebildiğini belirten Yılmaz, “Dolayısıyla vatandaşlarımızın, süreci iyi takip etmeleri, kendilerine ulaşan bir tebligatın olması durumunda mutlak suretle 4 haftalık süreç zarfında itiraz etmek önem teşkil edecektir. Aksi durumda itiraz edilmeyen davalar ve süreç sonunda, vatandaşlık kaybı gibi ağır sonuçlara yol açabilir” şeklinde konuştu. Tebliğin sarı zarflarda posta kutusuna bırakılmış durumunda, sarı zarfı en erken şekilde postaneden alarak 4 haftalık süre zarfında itiraz edilmesi, yazı yazılmasının mutlak suretle gerekli olduğunu, 4 haftalık sürenin geçirilmesi durumunda büyük sıkıntıların yaşanabileceğini ifade etti.
“Mektup sürecinin iyi takip edilmesi gerekiyor”
Kendisine MA 35 ve yetkili kurumlardan mektup gelen vatandaşların, Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası rehavete kapılmamaları gerektiğini kaydeden Yılmaz, süreci ve yazışmaları iyi takip ederek, gerekli durumlarda itiraz etmeleri gerektiğini söyledi.
“Yetkili makamlar talepte bulunmuşsa, hükümlülüğünüz var”
İdari mahkemelerden herhangi bir talep varsa, kişilerin idari hükümlülüğünün olduğunu belirten Yılmaz, “Anayasa Mahkeme’sinin kararına aldanıp “bana bir şey olmaz” deyip, hiçbir şey yapmadan yerinizde oturmak büyük yanlış olur. Dolayısıyla sizden herhangi bir şey isteniliyorsa kendinizi savunmanız gerekmektedir.” dedi.
“Biz bu ülkenin misafirleri değil vatandaşlarıyız ve haklarımızı savunacağız”
Türk kökenli vatandaşların, Avusturya’da misafir olmadığını, vatandaş olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Biz bu ülkenin misafirleri değil, vatandaşlarıyız. Haklarımızı savunacağız. Büyüklerimiz ve bizler bu ülke için emek verdi. Bu ülkeye çok büyük katkılarımız oldu, bunu da kimse unutamaz, unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.