Fransalı Türk Gurbetçi Sırp Gümrüğünde Çay Paketlerine Gizlediği 58.000 Euro ve 550 Gram Altın Yakalattı
Türkiye’den Fransa’ya seyahat eden gurbetçi aileye ait araçta Sırp polisi bildirilmemiş 58.000 Euro ve Altın takıları yakalattı.
Sırbistan günrüğünde paranızı, altınınızı beyan edin
Karayolunda 300, uçakla yolculuklarda 430 Euro
Yetkililer, karayolundan seyahatte bir yolcunun beraberinde bulundurabileceği serbest altın değerinin 300 Euro olduğuna dikkat çektiler. Uçakla yolculukta bu 430 Euro.
UTKAN HABER (Viyana) – Olay, 6 Temmuz 2020 Pazartesi günü Sırbistan Gradina gümrük kapısında meydana geldi.Türk çayı paketlerinde altın takılar ve bildirilmemiş yabancı para kaçakçılığı için alışılmadık bir girişim keşfetti. Türk uyruklu 40 yaşındaki bir Fransız vatandaşı Fransız plakalı bir BMW X5 ile öğleden sonra çıkış kontrol hattına geldiğinde bildirildi.
Gümrük memurları rapor edecek bir şeyleri olup olmadığını sorduklarında,araçta bulunan üç kişi sadece kişisel eşyaları ve yaklaşık 1.000 Euro nakit olduğunu belirtiler.Gümrük memurlarının şüphelenmesi üzerine memular arabayı ayrıntılı olarak incelemeye karar verdiler.
Çay Paketlerine Kamufle Edilmiş
Yapılan aramada 15 paket geleneksel Türk çayı toplu olarak paketlenmişti, bu da fabrikada paketlenmiş gibi görünüyordu.Ancak, zaten dokunuşta, çay içeren paketler ek şüpheye neden oldu, çünkü gümrük memurları içeriğin homojen olmadığını ve içlerinde başka bir şey olduğunu hissettiler. Çok geçmeden haklı oldukları anlaşıldı, çünkü üç pakette kayıt dışı döviz ve birinde 550 gramdan fazla altın buldular.
Bahsedilen çay paketlerinden plastik folyo ile sarılmış 58.000 Euro, 1 kolye, 8 altın bilezik ve 40 altın çıkarıldı.
Döviz ve otomobil, keşif üzerine Nis Dairesi Yolsuzlukla Mücadele Özel Departmanına teslim edildi.
SIRBİSTAN GÜMRÜK KURALLARI
Sırbistan gümrük kuralları gereği, yabancıların ülkeye girerken yanlarında bulunan her şeyi sözlü olarak sınır kapılarında gümrük görevlilerine beyan etmeleri gerekmektedir. Gümrük görevlileri gerekli görürler ise bagajlarının açılmasını talep edebilirler. Yolcunun seyahati süresince ihtiyacı olacak miktardaki giysi, ayakkabı, yiyecek maddesi, ilaç, ev eşyası gibi ürünler şahsi kullanıma ait kabul edilerek, normal gümrük beyan işlemine tabi tutulurlar ve bunlardan gümrük vergisi alınmaz. Ancak, yabancıların valizlerinde, diğer bagajlarında veya seyahat ettikleri aracın içerisinde bulunan, aynı türden şahsi kullanım fazlası olarak değerlendirilebilecek eşya (giysi, cep telefonu, bilgisayar, ev eşyası vb.) ticari amaçlı olarak kabul edilerek, gümrük kontrolünde, satın alındığı ülkeden temin edilecek faturası ile birlikte yazılı olarak bildirilmesi istenir.
style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-1798253463053498″
data-ad-slot=”9222743585″
data-ad-format=”auto”>
Ayrıca, yolcu beraberinde bulunan ve yolcunun sözkonusu seyahati esnasında kullanabileceği miktardan daha fazla olduğu değerlendirilebilecek eşyanın (mücevherat, altın ve gümüş takı, altın ve gümüş süs eşyası, cep telefonu, bilgisayar, giysi, vb…) sınır kapılarında beyan edilmesi gerekmektedir.
Sırbistan’a uyuşturucu, zehir ve toksik niteliği olabilecek her türlü malzeme, her türlü silah (kurusıkı ve pompalı silahlar dâhil), silah mühimmatı, ticari madde ile altın, değerli taş, gümüş ve külçe değerli maden sokulması veya çıkartılması yasaktır.
Sırbistan gümrük mevzuatına göre ülkeye girerken döviz bildirim mecburiyeti bulunmaktadır. Ülkeye girişte kişi başı 10.000 Avro üzeri nakit paranın yazılı olarak beyan edilmesi zorunludur. Sırbistan’a girerken 10.000 Avro üzeri nakit parasını beyan etmeyen vatandaşlarımız, paralarına el konularak mahkemeye çıkarılmaktadırlar. Bu sebepten ötürü mahkemeye çıkarılan kişilerden paralarının kaynağını ispatlayabilenlere paralarının bir kısmı mahkemelerce iade edilebilmektedir. Ancak, sözkonusu belgeleri ibraz edemeyenlerin paralarına el konulmaktadır.
Öte yandan, Sırbistan’a giriş yapan vatandaşlarımızın yanlarında bulunan ve kişi başı 10.000 Avro’yu aşan para miktarını beyan etmeleri durumunda Sırbistan’dan çıkış yaparken, taşıdıkları para miktarıyla ilgili sorun yaşamaksızın ülkeden ayrılmaları mümkündür.
Gümrük kapılarında beyan edilmemesi nedeniyle el konulan para ve eşyanın değeri, seyahat edilen aracın değerine belirli bir oranda yaklaşması durumunda araca da mahkeme kararıyla el konulmaktadır.
Diğer taraftan, yabancıların Sırbistan’da yapacakları 150 Avro’nun üzerindeki alışverişleri için ödedikleri katma değer vergisini geri almaları mümkündür. Bunun için ülkeden ayrılmadan önce, satın alınan eşyanın faturasının sınır kapılarındaki gümrük kontrol noktalarında onaylatılması gerekmektedir. Gümrük makamlarınca düzenlenecek olan REA 4 formunun, düzenlenme tarihinden itibaren 6 ay içerisinde ürünün satın alındığı mağazaya ibraz edilmesi halinde, mağaza tarafından katma değer vergisi bedeli iade edilmektedir.