Hollandalı Türk Gurbetçi Sırbistan Sınır Kapısında Sigara Paketine Gizlediği 220 Gram Altını Yakalattı

Sigara paketine gizlediği her biri 100 gram 2 adet ve 20 gram olan toplam 220 gram altın ele geçirildi.

Hollandalı Türk Gurbetçi Sırbistan Sınır Kapısında Sigara Paketine Gizlediği 220 Gram Altını Yakalattı

Utkan Haber (Viyana) – Olay, 8 Temmuz 2020 çarşamba günü Sırbistan Gradina gümrük kapısında meydana geldi.Türk uyruklu Hollanda vatandaşı olan iki kardeşin sürdüğü Hollanda plakalı bir Mercedes Türkiye’den Hollanda’ya seyahat ederken Sırbistan gümrüğünde aramaya takıldılar.

Gümrük memurları tarafından bildirecekleri bir şey olup olmadığı sorulduğunda, yanlarında yalnızca kişisel eşyalarını getirdiklerini söylediler.”

220 Gram Külçe altının değeri 87.560 TL ( 11.280 Euro)

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Schengen’de Geri Sayım: Bulgaristan ve Romanya İçin Karar 12 Aralık 2024’e Kaldı!
Schengen’de Geri Sayım: Bulgaristan ve Romanya İçin Karar 12 Aralık 2024’e Kaldı!

Avusturya, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e tam üyeliğini tartışmak için Budapeşte’de ...

Sırbistan Sınır Kapısında 43.000 Euro Değerinde Otomobil Parçası Kaçakçılığı Engelendi
Sırbistan Sınır Kapısında 43.000 Euro Değerinde Otomobil Parçası Kaçakçılığı Engelendi

Sırbistan Kelebija Sınır Kapısında, 43.000 Euro değerindeki otomobil parçalarını kaçırmaya ...

Sırbistan’da Bir Yolcudan Yine 46.000 Euro Çıktı!
Sırbistan’da Bir Yolcudan Yine 46.000 Euro Çıktı!

Horgos sınır kapısında, yiyeceklerin arasına saklanmış döviz ve koltuk aralarına ...

Sırbistan günrüğünde paranızı, altınınızı beyan edin

Karayolunda 300, uçakla yolculuklarda 430 Euro
Yetkililer, karayolundan seyahatte bir yolcunun beraberinde bulundurabileceği serbest altın değerinin 300 Euro olduğuna dikkat çektiler. Uçakla yolculukta bu 430 Euro.

Bununla birlikte, araba, bagaj ve yolcuların ayrıntılı bir aramasından sonra, gümrük memurları 53 yaşındaki yolcunun cebinde üç altın plakalı bir kutu sigara buldular. Keşfedilen plakaların değerinin, keşfedildikleri arabanın değerinin üçte birini aştığı ve aracın, kabahat prosedürünün sonuna kadar geçici olarak alıkonulduğu tespit edildi.

Altını fiziksel formda kaçak etme girişimleri nadir değildir, çünkü insanlar için her zaman uzun vadeli istikrarın garantisi olmuştur, bu yüzden kriz zamanlarında sermayenin değerini korumak için güvenli bir sığınak olarak kabul edilmiştir.
Bununla birlikte, her altının “yatırım altını” olmadığını bilmelisiniz, çünkü insanlar bazen de yanıcı metalden yapılmış mücevher olduğunu düşünmeye meyillidirler.

Yatırım altınları, en az 995/1000 saflıkta çubuklar veya levhalar veya 900 bininci veya daha büyük bir incelik derecesine sahip altın madeni paralardır. Bu tür eşyaların sınır ötesi transferi, sadece ilgili faaliyeti gerçekleştirmek için kayıtlı kişilerin (tüzel kişiler, girişimciler, tüzel kişilerin şubeleri) ticaret yapabileceğini öngören Kıymetli Maden Eşyalarının Kontrolü Kanunu hükümlerine göre yapılır.


SIRBİSTAN GÜMRÜK KURALLARI
Sırbistan gümrük kuralları gereği, yabancıların ülkeye girerken yanlarında bulunan her şeyi sözlü olarak sınır kapılarında gümrük görevlilerine beyan etmeleri gerekmektedir. Gümrük görevlileri gerekli görürler ise bagajlarının açılmasını talep edebilirler. Yolcunun seyahati süresince ihtiyacı olacak miktardaki giysi, ayakkabı, yiyecek maddesi, ilaç, ev eşyası gibi ürünler şahsi kullanıma ait kabul edilerek, normal gümrük beyan işlemine tabi tutulurlar ve bunlardan gümrük vergisi alınmaz. Ancak, yabancıların valizlerinde, diğer bagajlarında veya seyahat ettikleri aracın içerisinde bulunan, aynı türden şahsi kullanım fazlası olarak değerlendirilebilecek eşya (giysi, cep telefonu, bilgisayar, ev eşyası vb.) ticari amaçlı olarak kabul edilerek, gümrük kontrolünde, satın alındığı ülkeden temin edilecek faturası ile birlikte yazılı olarak bildirilmesi istenir.
Ayrıca, yolcu beraberinde bulunan ve yolcunun sözkonusu seyahati esnasında kullanabileceği miktardan daha fazla olduğu değerlendirilebilecek eşyanın (mücevherat, altın ve gümüş takı, altın ve gümüş süs eşyası, cep telefonu, bilgisayar, giysi, vb…) sınır kapılarında beyan edilmesi gerekmektedir.

     style=”display:block”
     data-ad-client=”ca-pub-1798253463053498″
     data-ad-slot=”9222743585″
     data-ad-format=”auto”>
Sırbistan’a uyuşturucu, zehir ve toksik niteliği olabilecek her türlü malzeme, her türlü silah (kurusıkı ve pompalı silahlar dâhil), silah mühimmatı, ticari madde ile altın, değerli taş, gümüş ve külçe değerli maden sokulması veya çıkartılması yasaktır.
Sırbistan gümrük mevzuatına göre ülkeye girerken döviz bildirim mecburiyeti bulunmaktadır. Ülkeye girişte kişi başı 10.000 Avro üzeri nakit paranın yazılı olarak beyan edilmesi zorunludur. Sırbistan’a girerken 10.000 Avro üzeri nakit parasını beyan etmeyen vatandaşlarımız, paralarına el konularak mahkemeye çıkarılmaktadırlar. Bu sebepten ötürü mahkemeye çıkarılan kişilerden paralarının kaynağını ispatlayabilenlere paralarının bir kısmı mahkemelerce iade edilebilmektedir. Ancak, sözkonusu belgeleri ibraz edemeyenlerin paralarına el konulmaktadır.
Öte yandan, Sırbistan’a giriş yapan vatandaşlarımızın yanlarında bulunan ve kişi başı 10.000 Avro’yu aşan para miktarını beyan etmeleri durumunda Sırbistan’dan çıkış yaparken, taşıdıkları para miktarıyla ilgili sorun yaşamaksızın ülkeden ayrılmaları mümkündür.
Gümrük kapılarında beyan edilmemesi nedeniyle el konulan para ve eşyanın değeri, seyahat edilen aracın değerine belirli bir oranda yaklaşması durumunda araca da mahkeme kararıyla el konulmaktadır.
Diğer taraftan, yabancıların Sırbistan’da yapacakları 150 Avro’nun üzerindeki alışverişleri için ödedikleri katma değer vergisini geri almaları mümkündür. Bunun için ülkeden ayrılmadan önce, satın alınan eşyanın faturasının sınır kapılarındaki gümrük kontrol noktalarında onaylatılması gerekmektedir. Gümrük makamlarınca düzenlenecek olan REA 4 formunun, düzenlenme tarihinden itibaren 6 ay içerisinde ürünün satın alındığı mağazaya ibraz edilmesi halinde, mağaza tarafından katma değer vergisi bedeli iade edilmektedir.

 

Yayınlama: 08.07.2020
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.