Sırbistan Gümrüğünde Hollandalı Gurbetçiden 220.000 Euro Çıktı
Sırbistan Horgos sınır kapısında gümrük memurları, polisle işbirliği içinde, bir Mercedes’in fabrika boşluklarında gizlenmiş 220.000 Euro kaçak girişimini engelledi.
UTKANHABER (Viyana) – Edinilen bilgiye göre, 10 temmuz 2020 cuma günü Hollanda’dan Türkiye’ye seyahat eden Baba ve Oğulda 220.000 Euro bulundu.Sırbistan Horgos sınırında gümrük memurları bildirecekleri bir şey olup olmadığı ile ilgili genel soruya, sadece kişisel bagajları ve izin verilen parayı taşıdıkları cevabını verdi. Gümrük memurları ayrıntılı bir inceleme yapmaya karar verdiler.
Yapılan analizde otomobilin ön kısmında sapmalar ve düzensizlikler ortaya çıkardığında araba bir tarayıcı cihazı ile incelendi.
Toplam 220.000 Euro Bulundu
48 yaşındaki şoför Hollandalı gurbetçinin sürücü pantolonunun ceplerinde yaklaşık 20.000 avro bulundu.
Yolcu koltuğunun önündeki zemindeki, sigorta kutusunun arkasındaki döşemeyi çıkararak, para dolu üç zarflı bir çanta bulundu.
style=”display:block; text-align:center;”
data-ad-layout=”in-article”
data-ad-format=”fluid”
data-ad-client=”ca-pub-1798253463053498″
data-ad-slot=”1453500204″>
Daha sonra, döşemenin ön tarafındaki sağ ön kapının önündeki kısımda çıkarıldı, burada bir zarf para ile başka bir çanta bulundu. İçişleri Bakanlığı ve Novi Sad Yüksek Savcılık Ofisi’nin Yolsuzlukla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından devralınan toplam 220.000 Euro ele geçirildi.
SIRBİSTAN GÜMRÜK KURALLARI
Sırbistan gümrük kuralları gereği, yabancıların ülkeye girerken yanlarında bulunan her şeyi sözlü olarak sınır kapılarında gümrük görevlilerine beyan etmeleri gerekmektedir. Gümrük görevlileri gerekli görürler ise bagajlarının açılmasını talep edebilirler. Yolcunun seyahati süresince ihtiyacı olacak miktardaki giysi, ayakkabı, yiyecek maddesi, ilaç, ev eşyası gibi ürünler şahsi kullanıma ait kabul edilerek, normal gümrük beyan işlemine tabi tutulurlar ve bunlardan gümrük vergisi alınmaz. Ancak, yabancıların valizlerinde, diğer bagajlarında veya seyahat ettikleri aracın içerisinde bulunan, aynı türden şahsi kullanım fazlası olarak değerlendirilebilecek eşya (giysi, cep telefonu, bilgisayar, ev eşyası vb.) ticari amaçlı olarak kabul edilerek, gümrük kontrolünde, satın alındığı ülkeden temin edilecek faturası ile birlikte yazılı olarak bildirilmesi istenir.
Ayrıca, yolcu beraberinde bulunan ve yolcunun sözkonusu seyahati esnasında kullanabileceği miktardan daha fazla olduğu değerlendirilebilecek eşyanın (mücevherat, altın ve gümüş takı, altın ve gümüş süs eşyası, cep telefonu, bilgisayar, giysi, vb…) sınır kapılarında beyan edilmesi gerekmektedir.
Sırbistan’a uyuşturucu, zehir ve toksik niteliği olabilecek her türlü malzeme, her türlü silah (kurusıkı ve pompalı silahlar dâhil), silah mühimmatı, ticari madde ile altın, değerli taş, gümüş ve külçe değerli maden sokulması veya çıkartılması yasaktır.
Sırbistan gümrük mevzuatına göre ülkeye girerken döviz bildirim mecburiyeti bulunmaktadır. Ülkeye girişte kişi başı 10.000 Avro üzeri nakit paranın yazılı olarak beyan edilmesi zorunludur. Sırbistan’a girerken 10.000 Avro üzeri nakit parasını beyan etmeyen vatandaşlarımız, paralarına el konularak mahkemeye çıkarılmaktadırlar. Bu sebepten ötürü mahkemeye çıkarılan kişilerden paralarının kaynağını ispatlayabilenlere paralarının bir kısmı mahkemelerce iade edilebilmektedir. Ancak, sözkonusu belgeleri ibraz edemeyenlerin paralarına el konulmaktadır.
Öte yandan, Sırbistan’a giriş yapan vatandaşlarımızın yanlarında bulunan ve kişi başı 10.000 Avro’yu aşan para miktarını beyan etmeleri durumunda Sırbistan’dan çıkış yaparken, taşıdıkları para miktarıyla ilgili sorun yaşamaksızın ülkeden ayrılmaları mümkündür.
Gümrük kapılarında beyan edilmemesi nedeniyle el konulan para ve eşyanın değeri, seyahat edilen aracın değerine belirli bir oranda yaklaşması durumunda araca da mahkeme kararıyla el konulmaktadır.
Diğer taraftan, yabancıların Sırbistan’da yapacakları 150 Avro’nun üzerindeki alışverişleri için ödedikleri katma değer vergisini geri almaları mümkündür. Bunun için ülkeden ayrılmadan önce, satın alınan eşyanın faturasının sınır kapılarındaki gümrük kontrol noktalarında onaylatılması gerekmektedir. Gümrük makamlarınca düzenlenecek olan REA 4 formunun, düzenlenme tarihinden itibaren 6 ay içerisinde ürünün satın alındığı mağazaya ibraz edilmesi halinde, mağaza tarafından katma değer vergisi bedeli iade edilmektedir.