Sırbistan sınırında Türk yolcunun Süveterin gizli bölümünden 54.500 Euro çıktı
Gümrük memurları, polisle işbirliği içinde, bir yolcunun özel dikilmiş bir cepte sakladığı Sırbistan Batrovci geçidi girişinde giydiği bir süveterin astarına 50.000 Euronun üzerinde kaçakçılık girişimini engelledi.
UTKAN HABER (Viyana) – Olay, 64 yaşındaki bir Türk vatandaşının kullandığı Alman plakalı bir “Mercedes Benz” in 15 aralık 2020 çarşamba günü saat 23:30 sularında Sırbistan Batrovci sınır kapısına gelmesiyle ortaya çıktı.
Kendisiyle birlikte seyahat eden vatandaşın, bildirecek bir şeyleri olup olmadığı sorulduğunda, yanlarında sadece kişisel eşyalar ve her biri 10.000 avro getirdiklerini söyledi.
Ancak, kişisel arama sırasında ortaya çıktığı gibi, sürücü, içinde 54.500 Euronun sakladığı, astarın içinde özel dikilmiş bir cebi olan bir kazak giyiyordu.
Süveterin gizli bölümünden 54.500 Euro çıktı
Gümrük memurları, polisle işbirliği içinde, bir yolcunun özel dikilmiş bir cepte sakladığı Batrovci geçidi girişinde giydiği bir süveterin astarına 50.000 avronun üzerinde kaçakçılık girişimini engelledi.
Her ne olursa olsun, yolcunun bildirdiği kadarıyla tam olarak para bulunduğunda, ayrıntılı bir inceleme için hangara çekip arama yapıldı.
Yolcu, izin verilen 10.000 Euro tutarında iade edilirken, geri kalanı yetkili mahkemede başlatılan işlemin sonuna kadar el konuldu.
AB ülkeleri gümrük mevzuatı geçerlidir. Yolcu beraberinde seyahat valizi, sınırlı alkol ve sigara (örneğin: 1 şişe içki ve 200 adet sigara), hava yolcuları için değeri 430 Euro, karayolu ve deniz yoluyla giriş yapanlar için ise 300 Euro’yu aşmamak üzere değerli eşya getirilmesi mümkündür. Bu miktar veya değerlerin aşılması halinde gümrük ve KDV ödenmesi gerekmektedir.
Yolcu yanında kişi başı en fazla 10.000 Euro nakit paranın çıkışına izin verilmektedir.
Türkiye’ye karayoluyla gidişlerde güzergah üzerindeki bazı ülkelerde de (örneğin Sırbistan), ülkeye girişte 10.000 Euro değerin üzerindeki para ve ziynet eşyasının yolcu tarafından kendiliğinden beyan edilmesi istenmekte, beyan edilmemesi ve 10.000 Euro’yu aşan mal ve/veya ziynet eşyasının tespiti halinde ise bahsekonu mal ve/veya ziynet eşyasına yerel makamlarca el konulmaktadır. Dolayısıyla vatandaşlarımızın üzerlerinde veya araçlarında gereğinden fazla nakit bulundurmamasında yarar olacaktır.
Almanya’da Altın ve Gümüş için İthalat Vergisi Ne Kadar ?
Altın gibi ziynet eşyalarının belirtilen miktarları geçmesi durumunda ithalat vergisi ödenmesi zorunlu.Altın ve gümüş gibi ziynet eştaları için %2,5 ila %4 arasında gümrük ücreti alınıyor ve buna %19 ithalat vergisi ekleniyor.