Avusturya’da İşsizlik Alarm Veriyor: Suriyeli Gençlerde Oran Yüzde 45,4, Afgan Gençlerde Yüzde 32,5’e Ulaştı!
Avusturya’da genç işsizliği ve entegrasyon sorunları giderek derinleşiyor. Özellikle Suriyeli ve Afgan gençler, iş gücü piyasasında neredeyse tamamen dışlanmış durumda. İş Piyasası Servisi (AMS) Başkanı Johannes Kopf, bu krizle mücadele için 100 milyon avroluk yeni bir entegrasyon paketi çağrısı yaptı. Ancak, mevcut programlara yapılan yüksek harcamalara rağmen elde edilen veriler, başarıdan çok başarısızlığa işaret ediyor.
Yabancı Uyruklu İşsizlerin Oranı %42’yi Geçti
AMS verilerine göre, Temmuz 2025 itibarıyla Avusturya’da toplam 359.374 kişi işsiz veya mesleki eğitimde. Bu sayı, geçen yılın aynı ayına göre %5,2’lik bir artış anlamına geliyor. Daha dikkat çekici olan ise bu grubun %42’sine denk gelen 150.324 kişinin yabancı uyruklu olması. Yabancı işsiz sayısı, bir önceki yıla kıyasla %5,3 oranında arttı.
Viyana Krizin Merkezi Haline Geldi
Avusturya’daki göçmen işsizliğinin merkezi konumundaki Viyana, durumu daha da çarpıcı hale getiriyor.
Viyana’da yaşayan Suriyeli gençlerin işsizlik oranı %45,4,
Afgan gençlerde ise bu oran %32,5 seviyesinde.
Şehirde, düşük eğitim seviyesine sahip kişilere uygun işlerin azalması, sorunun daha da büyümesine neden oluyor. Buna karşılık, Yukarı Avusturya, Aşağı Avusturya ve Tirol gibi bölgelerde on binlerce yardımcı iş pozisyonu açık durumda.
100 Milyon Avro Talep Edilen Yeni Entegrasyon Paketi
AMS Başkanı Johannes Kopf, işsiz genç göçmenlerin iş gücü piyasasına beklemeden kazandırılabilmesi için 100 milyon avroluk bir entegrasyon programı önerdi. Bu bütçeyle gençlik kolejleri genişletilecek, dil eğitimi, temel bilgi eğitimi ve mesleki yönlendirme aynı çatı altında sunulacak.
Ancak bu plan, zaten eleştirilen mevcut sistemin devamı niteliğinde.
Yalnızca 2024 yılında bu programlara 75 milyon avro harcandı.
Fakat bu harcamaya rağmen etkin bir başarı değerlendirmesi yapılmadı.
AMS iç raporlarına göre, birçok genç katılımcının hedeflenen A2 seviyesinde Almanca öğrenimini başaramadığı belirtildi.
2024 sonbaharından bu yana programa alınan 3.392 gençten yalnızca 145’i yıl sonuna kadar iş bulabildi.
“Mülteciler Sadece Eğitimde Bekletiliyor mu?”
Kamuoyunda yükselen bir başka eleştiri de birçok mültecinin “yalnızca eğitim programlarında bekletildiği” yönünde.
Aralık 2024 itibarıyla 46.980 sığınmacı ve tamamlayıcı koruma statüsündeki kişi, işsiz veya eğitimde olarak kaydedildi.
Bu, 2023’e göre %10’luk bir artış ve son 15 yılın en yüksek seviyesi.
Karşılaştırıldığında, aynı dönemde Avusturyalı vatandaşlarda işsiz ya da eğitimde olma oranı yalnızca %5 arttı.
Sonuç: Sistem Yetersiz, Gençler Umutsuz
Avusturya iş piyasasında açık pozisyonlar azalırken, ekonomik yavaşlama da iş bulmayı daha zor hale getiriyor. Bu durum, özellikle düşük eğitimli göçmen gençler için iş imkanlarını neredeyse sıfırlıyor.
Eleştirmenler, milyarlar harcanmasına rağmen sonuç alınamayan bu entegrasyon sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini savunuyor. Aksi takdirde, entegrasyon projeleri yalnızca kâğıt üzerinde kalan pahalı çözümler olmaktan öteye geçemeyecek.