Türkiye’den Avrupa’ya Girişte 430 Euro Üzeri Altınlar İçin Vergi Oranı %21,5 Olarak Belirlendi
Ederi 430 euroyu aşan altın ve ziynetin ticari ürün sayıldığını ve bu ürünlere değerleri üzerinden yüzde 19 katma değer vergisi ile yüzde 2,5 gümrük vergisi uygulanıyor.
UTKAN HABER (Viyana) – Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen yolcuların beraberlerinde en fazla 430 euro değerinde altın takı bulundurabileceklerini belirterek, bu miktarın üzerindeki takıların gümrüğe tabi olduğunu ve mutlaka önceden resmi makamlara bildirilmesi gerekiyor.
AB ülkeleri gümrük mevzuatı geçerlidir. Yolcu beraberinde seyahat valizi, sınırlı alkol ve sigara (örneğin: 1 şişe içki ve 200 adet sigara), hava yolcuları için değeri 430 Euro, karayolu ve deniz yoluyla giriş yapanlar için ise 300 Euro’yu aşmamak üzere değerli eşya getirilmesi mümkündür. Bu miktar veya değerlerin aşılması halinde gümrük ve KDV ödenmesi gerekmektedir.
Yolcu yanında kişi başı en fazla 10.000 Euro nakit paranın çıkışına izin verilmektedir.
Türkiye’ye karayoluyla gidişlerde güzergah üzerindeki bazı ülkelerde de (örneğin Sırbistan), ülkeye girişte 10.000 Euro değerin üzerindeki para ve ziynet eşyasının yolcu tarafından kendiliğinden beyan edilmesi istenmekte, beyan edilmemesi ve 10.000 Euro’yu aşan mal ve/veya ziynet eşyasının tespiti halinde ise bahsekonu mal ve/veya ziynet eşyasına yerel makamlarca el konulmaktadır. Dolayısıyla vatandaşlarımızın üzerlerinde veya araçlarında gereğinden fazla nakit bulundurmamasında yarar olacaktır.
Altın ve Gümüş için İthalat Vergisi Ne Kadar ?
Altın gibi ziynet eşyalarının belirtilen miktarları geçmesi durumunda ithalat vergisi ödenmesi zorunlu.Altın ve gümüş gibi ziynet eşyaları için %2,5 ila %4 arasında gümrük ücreti alınıyor ve buna %19 ithalat vergisi ekleniyor.