AB Macaristan Başbakanı Orban Olmadan da Ukrayna için Kapıyı Açıyor
Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ile somut katılım müzakereleri başlatma kararı aldı. Bu karar, Rusya’ya karşı bir meydan okuma olarak görülüyor ve Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın muhalefetine rağmen alındı.
UTKAN HABER (Viyana) – OrAB, Ukrayna’ya somut katılım müzakereleri başlatma kararı aldı. Bu, bir yıl önce Ukrayna’ya verilen AB’ye katılım adayı statüsünün bir devamı olarak görülüyor ve Rusya’ya karşı bir meydan okuma olarak kabul ediliyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, bu karara coşkuyla tepki gösterdi ve bunu Ukrayna ve Avrupa için bir zafer olarak nitelendirdi. Zelensky, ABD Kongresi’nde devam eden yardımlar için lobi yaparken, AB Zirvesi’nde toplanan Avrupa devlet ve hükümet başkanlarını video konferans yoluyla Rusya’nın bu yıl hiçbir zafer elde edemeyeceği konusunda uyardı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Ukrayna’nın yolsuz bir ülke olduğunu ve AB’ye katılmaya hazır olmadığını iddia ederek bu karara karşı çıktı. Ancak bu, AB’nin genişleme stratejisine ve ortak Avrupa Rusya politikasına gölge düşüremedi.
AB’nin Ukrayna’ya verdiği destek sadece siyasi değil, aynı zamanda mali olarak da güçlü. 2027’ye kadar toplam 50 milyar Euro’nun harekete geçirilmesi planlanıyor. Bu fonlar, devlet görevleri ve silah yardımları için kullanılacak. Macaristan’ın vetosuna rağmen, diğer AB ülkeleri Ukrayna’ya destek politikalarını sürdürme konusunda anlaştı.
AB, ayrıca Moldova Cumhuriyeti ile katılım müzakerelerine başlama kararı aldı ve Gürcistan’a katılım adayı statüsü verdi. Bu hamleler, AB’nin Karadeniz’de ve Doğu Avrupa’da varlığını genişletme stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.
Bunlara ek olarak, Batı Balkanlar’da genişleme süreci başlatıldı ve gelecek yıl oradaki altı katılım istekli ülkeye AB iç pazarına kısmen erişim sağlanacak. AB, ayrıca bölge için birkaç milyar Euro’luk bir kalkınma fonu kurmayı planlıyor.
Öte yandan, AB’nin Rusya politikası, Moskova’ya karşı on ikinci yaptırım paketinin kabul edilmesi ile daha da sertleşti. Bu yeni yaptırımlar, Rusya ile ticareti daha da kısıtlayacak. Bu kararlar, AB’nin Ukrayna’ya desteğini ve bölgedeki stratejik pozisyonunu güçlendiriyor.