Sırbistan yine affetmedi! Türkiye’den Almanya’ya giden aracın yakıt deposunda 11 kilo altın ele geçirildi

Sırbistan’ın Gradina sınır kapısında gümrük memurları Türkiye’den Almanya’ya gitmekte olan aracın deposuna saklanmış piyasa değeri 500 bin Euro’yu aşan 11 kilo altın ele geçirdi.

Sırbistan yine affetmedi! Türkiye’den Almanya’ya giden aracın yakıt deposunda 11 kilo altın ele geçirildi

UTKAN HABER (Viyana) – Sırbistan Gümrük ve polis memurlarının 14 Eylül 2022’de Gradina sınır kapısında yaptıkları ortak çalışmada bir arabanın dolu deposunda değeri yarım milyon Euro’nun üzerinde olduğu tahmin edilen yaklaşık 11 kilogram altının kaçakçılık girişimini engelledi.

Dolu bir depoda yarım milyon avronun üzerinde altın yakalandı
Suç, Türkiye’den Almanya’ya gitmekte olan iki yabancı uyruklu Mercedes’in ülke girişinde kontrol için seçilmesiyle ortaya çıktı.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Sırbistan Sınır Kapısında 43.000 Euro Değerinde Otomobil Parçası Kaçakçılığı Engelendi
Sırbistan Sınır Kapısında 43.000 Euro Değerinde Otomobil Parçası Kaçakçılığı Engelendi

Sırbistan Kelebija Sınır Kapısında, 43.000 Euro değerindeki otomobil parçalarını kaçırmaya ...

Sırbistan’da Bir Yolcudan Yine 46.000 Euro Çıktı!
Sırbistan’da Bir Yolcudan Yine 46.000 Euro Çıktı!

Horgos sınır kapısında, yiyeceklerin arasına saklanmış döviz ve koltuk aralarına ...

Sırbistan Sınır Kapısında Yolcu 170 Bin Euro Beyan Etti, Gizlediği 40 Bin Euro Ele Geçirildi
Sırbistan Sınır Kapısında Yolcu 170 Bin Euro Beyan Etti, Gizlediği 40 Bin Euro Ele Geçirildi

Sırbistan Horgos sınır kapısında bir yolcu, 170.000 euroyu beyan etti ...

Check-in yapılacak mallarla ilgili olağan soruya yolcular, kişisel bagajlarından başka bir şeyleri olmadığını söylediler.

Zaten incelemenin başlangıcında, arabanın bagajında ​​​​yağlı plastik bir kutu ve dökmek için bir hortumun yanı sıra vakumlama, makas, ip ve bant için aparat ve folyo içeren bir çanta bulundu.

Tüm bunlar, aracın ayrıntılı bir incelemesi ve aranması için özel olarak belirlenmiş alanda incelemenin devam etmesi ve şüphe için yeterli sebepti.

Arka koltuk yükseltilip yakıt kapağı çıkarıldıktan sonra içindeki şamandıranın tamamen temiz olduğu ve motorun o kısmındaki fabrika boyasının çizildiği gözlemlendi.

Ardından, ulaşılması zor boşlukları kontrol etmek için özel bir cihazla tankın içinin bir incelemesi yapıldı, düzensizlikler gözlendiğinde, içinde yağ dışında başka bir şey olduğunu gösterdi.

Depoda yakıt dışında ne olduğu sorulduğunda sürücü ısrarla içeride sadece yakıt olduğunu iddia ederken, sınır görevlilerinin daha fazla kontrolden vazgeçmediğini görünce içine yaklaşık sekiz kilo altını sakladığını itiraf etti.

Bir vakum pompası yardımıyla, sıvı tanktan çıkarıldı ve şamandıra çıkarıldıktan sonra, daha önce arabanın bagajında ​​keşfedilen folyo ile vakumlanmış ve iple bağlanmış paketler içeride bulundu.

Sınır görevlileri, tespit edilen ihlal hakkında savcıya ve Niş İçişleri Bakanlığı Yolsuzlukla Mücadele Özel Dairesi’ne bilgi verdi, böylece suç teknisyenlerinin yardımıyla tanktan toplam 13 paket altın çıkarıldı.

Toplamda 10.852 gr altın ele geçirildi.

Mercedes marka racada el konuldu
Kaçakçılığı yapılan altın, sürücü ve otomobil polis ve savcılık tarafından teslim alınırken, yolcu yoluna devam etti.

Beyanda bulunulan nakit paradan vergi ya da harç alınmaz.  Beyanı Zorunlu Nakit Para:

AB ülkeleri ve Türkiye güzergahındaki ülkelerde 9.999 avro üzeri ya da buna eşdeğer dövizi beyan etmeden taşımak yasaktır. Çek ve senet gibi ödeme araçları da nakit para olarak sayılır.



Birlikte Yolculuk Edenler:

Birlikte seyahat edenlerden her bir kişi için 10.000 avroya kadar nakit para bulundurma hakkı vardır. 



Ancak;

• 10.000 avroyu geçmeyecek kadar paranın her bir kişinin kendi üzerinde ya da kendi kişisel eşyası arasında bulunması gerekir. Aksi halde para kimin üzerinde bulunursa o kişiye ait kabul edilmektedir.

• Türkiye güzergahı üzerindeki ülkelerin bazılarında, yanında nakit para bulunduran kişinin ülke kanunlarına göre yetişkin sayılması (çoğu ülke bakımından 18 yaşını tamamlamış olmak) şartı aranmaktadır.





Gümrüklerde Nakit Para Beyanı Nasıl Yapılır?

10.000 avro ve üzeri nakit parayı yanında taşıyan kişilerin, sınırından geçtikleri ülkenin gümrük kapılarında yazılı olarak beyanda bulunmak için gümrük memurlarından ‘nakit para beyan formu’ talep ederek bu formu doğru şekilde doldurmaları gerekmektedir. Yazılı olarak beyan edilmeyip gümrük memurlarının kişi ve eşyalara yönelik detaylı aramasında tespit edilen para, beyan edilmemiş para olarak kabul edilir.



Her ülke dilinde ayrı ayrı hazırlanmış ‘nakit beyan formları’na BURADAN adresinden de ulaşılabilir.  



Beyan Edilen Nakit  Paradan Harç ya da Vergi Alınır mı?

Ülke sınırlarından geçerken beyanda bulunulan  10.000 avro ve üzerindeki nakit para için  herhangi bir ceza uygulaması olmadığı gibi harç ya da vergi alınması da söz konusu değildir.



Beyanda Bulunmamanın Sonuçları;



Bütün Paraya El Koyma Hakkı

Türkiye’ye gelirken ihmal ya da unutkanlıkla yanındaki nakit parayı beyan etmediği için bütün parasına el koyulması sebebiyle mağduriyet yaşayanların sayısı son derece fazladır. 



Türkiye güzergahındaki ülkelerin gümrük kontrollerinde, limit üzerinde bildirimi yapılmamış ya da yanlış bildirimde bulunulmuş nakit para tespit edildiği takdirde cezalar, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, bütün paraya el koyulmasına kadar varabilmektedir.



Türkiye’ye seyahat edecek kişilerin birçok noktada sınır kontrolü olduğunu dikkate alarak 10.000 avro ve üzeri nakit paranın bildirimi kuralına mutlaka uymaları gerekmektedir.

 

 

 

Yayınlama: 18.09.2022
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.