Sırbistan sınır kapısında el konulan paramı ve mücevherlerimi geri alabilir miyim ?
Belgrad Büyükelçiliği’nin yaptığı açıklamaya göre, Sırbistan makamlarının hukuki süreçlerinin yavaş işlediğini ve paranın kaynağı belirtip cezasını ödeseniz bile yakalatmış olduğunu parayı almama şansınında olduğunu açıkladı.
UTKAN HABER (Viyana) – Sırbistan tetkilileri el konulan paranın bütçeye aktarıldığını belirtirken konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Beyan edilmediği için el konulan para devlet bütçesine doğrudan aktarılıyor ve hastane, okul ile yol inşaatında kullanılıyor. Emeklileri ve çocukların ihtiyaçları için harcanıyor, kimi zaman da kamu personelinin giderleri karşılanıyor.
Sırbistan’a 2021 yılında servet bırakıldı! 5 Milyon Euro ve 11.5 kilo altın Devlet bütçesine aktarıldı
Batı Avrupa’da yaşayan Türk veya diğer uyruklu vatandaşlar memleketlerine izne giderken yüze 95 gibi üyük bir bölümü Sırbistan güzergahını kulanmayı tercih ediyor.Kara yoluyla Türkiye’ye gelenlerin en çok başını ağrıtan konu ise Gümrük mevzuatındaki yaptırımlar. Bu yaptırımlar nedeniyle Türkler servet denecek miktarda parayı Sırp gümrüğünde bırakmak zorunda kalıyor. Sırbistan sınırında parasına veya mücevherlerine el konulan vatanda ne yapmalı ?
Sırbistan Belgrad Türk Büyükelçiliği şu uyarıda bulundu:
“Sırbistan gümrük mevzuatı gereği ülkeye sokulması yasak olan mallara azami dikkat gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle, ülkemize beyanda bulunmaksızın yolcu beraberinde nakit para getirilmesine ilişkin düzenlemeler sonrasında Türkiye’ye yüksek miktarda dövizle giriş yapanların sayısında artış olduğu, bu sebeple ülkemize müteveccihen Sırbistan’a giriş yaparken yanlarında bulundurdukları 10.000 Avro ve üzeri nakit parayı beyan etmeyen vatandaşlarımızın
paralarına el konulması vakalarında artış yaşandığı gözlemlenmektedir.
Bu itibarla, vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için, Sırbistan’a girişlerinde kişi başına 10.000 Avro ve üzeri nakit parayı mutlaka beyan etmeleri gerekmektedir. Aksi halde 10.000 Avro üzeri paralara el konularak mahkemeye sevk edilen vatandaşlarımızdan paralarının kaynağını ibraz etmeleri istenmektedir. Kaynağın ibraz edildiği hallerde dahi, paranın bir kısmına el konulabilmektedir. İbraz edemeyenlerin paraları ise iade edilmemektedir. Ayrıca, Gümrük mevzuatının ihlalinden kaynaklanan nedenlerle mahkeme kararıyla el konulan para ve mallar için vatandaşlarımızın yaptığı başvurulara ilişkin mahkeme süreci uzun yıllar sürmektedir.”
Belgrad Büyükelçiliği’nin yaptığı açıklamaya göre, Sırbistan makamlarının hukuki süreçlerinin yavaş işlediğini ve paranın kaynağı belirtip cezasını ödeseniz bile yakalatmış olduğunu parayı almama şansınında olduğunu aktarıyor.