Almanya’da Devletten Sosyal Yardım Alanların Yarısı Alman Vatandaşı Değil

Almanya’da Bürgergeld yardımı alanların yarısı Alman vatandaşı değil. Hükümet, yardımları suistimal edenlere daha sert yaptırımlar getirdi.

Almanya’da Devletten Sosyal Yardım Alanların Yarısı Alman Vatandaşı Değil

UTKAN HABER (Viyana) – Almanya’da Bürgergeld yardımı alanların büyük bir kısmı Alman vatandaşı değil. Son verilere göre, bu durum kamuoyunda giderek daha fazla tartışma yaratıyor.

Berlin – Almanya’da Eylül 2024 itibarıyla 1,8 milyon kişi işsiz durumda olup Bürgergeld yardımı alıyor. Almanya Federal İş Ajansı’nın (BA) paylaştığı istatistiklere göre, bir milyon kişi daha işsiz durumda ancak bu kişiler geçici işsizlik yardımı, iflas yardımı veya kısa çalışma ödeneği gibi diğer yardımlardan yararlanmakta ve Bürgergeld almıyor.

Yarısından Fazlası Alman Değil

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Almanya’da Kayıp DİTİB Duisburg Camii İmamı Fatih Eryılmaz’ın Cansız Bedeni Hollanda’da Bulundu
Almanya’da Kayıp DİTİB Duisburg Camii İmamı Fatih Eryılmaz’ın Cansız Bedeni Hollanda’da Bulundu

DİTİB Duisburg Camii İmamı Fatih Eryılmaz’ın cansız bedeni Hollanda’da Rhein ...

Almanya’da Bir İlk: Köln Merkez Cami’nde Ezan Süresiz Olarak Okunabilecek
Almanya’da Bir İlk: Köln Merkez Cami’nde Ezan Süresiz Olarak Okunabilecek

Almanya’nın Köln kentinde, DİTİB’e bağlı Merkez Cami’nde iki yıllık test ...

Avusturya’da Enflasyon Düşüyor, Ama Gıda Fiyatları Uçuyor! 

Avusturya’da Enflasyon Düşüyor, Ama Gıda Fiyatları Uçuyor! 


Avusturya’da enflasyon %1,8’e gerilerken, gıda fiyatları uçuşa geçti! Tereyağı %29, ...

İşsiz Bürgergeld alıcılarının yaklaşık yüzde 44’ünün Alman vatandaşı olmadığı açıklandı. Bu grubu oluşturan 811.000 kişinin hiçbir işte çalışmadığı belirtilirken, düşük ücretli çalışan birçok kişinin de yaşam giderlerini karşılayamadıkları için Bürgergeld aldıkları ifade ediliyor. Almanya genelinde toplam 5,6 milyon kişi Bürgergeld yardımı alıyor.

Mayıs ayında Bürgergeld yardımı alanların 2,7 milyonu yabancı uyruklu. Almanya’da çok tartışılan bu konuya ilişkin açıklamada bulunan Sol Parti’nin kurucusu Sahra Wagenknecht, “Bürgergeld alanların neredeyse yarısının Alman vatandaşı olmaması, göç ve entegrasyon politikalarının başarısızlığını ortaya koyuyor ve Bürgergeld’e yönelik kamuoyundaki hoşnutsuzluğu artırıyor,” şeklinde konuştu.

Göçmenler Kalma Süresi Arttıkça İş Buluyor
Alman Sendikalar Birliği (DGB) ise bu tartışmalara daha temkinli yaklaşarak savaş mağdurlarının yaşadıkları durumu seçme şanslarının olmadığını ve Bürgergeld’in yalnızca tanınmış sığınmacılara verildiğini ifade etti. DGB yöneticisi Anja Piel, mültecilerin dil öğrenme, diploma denklik işlemlerini tamamlama ve iş bulma süreçlerinin zaman ve çaba gerektirdiğini, bu nedenle Almanya’da kaldıkları süre arttıkça istihdam oranlarının da yükseldiğini belirtti. Piel ayrıca, dört milyon çalışabilir Bürgergeld alıcısının beşte birinin, düşük maaşları nedeniyle devlet desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Wagenknecht ise hükümeti, sosyal yardımlara bağımlılık yaratan bir politika izlemekle suçladı. 2024 yılı Mayıs ayında yaklaşık 700.000 Ukraynalı, Suriyeli ve Afgan vatandaşının Bürgergeld aldığını söyleyen Wagenknecht, “Bürgergeld alanların önemli bir kısmı kendi kazançları ile geçim sağlayamıyor; güçlü bir sosyal devlet ancak her isteyenin bu devlete göç etmediği durumda sürdürülebilir,” dedi.

Koalisyondan Bürgergeld Alanlara Daha Sert Yaptırımlar
Alman hükümeti, Bürgergeld alanlar için daha sert yaptırımlar ve işsizleri teşvik edecek yeni önlemler aldı. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, iş aramayı reddeden veya yasa dışı çalışanların daha ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını belirtti. 3 Ekim tarihinde açıklanan kararlara göre, bir kişi kendisine uygun görülen bir iş, eğitim veya entegrasyon programını kabul etmezse Bürgergeld anında yüzde 30 oranında kesilecek. Aynı zamanda, Jobcenter randevularına geçerli bir sebep olmaksızın katılmayanlara da yüzde 30 oranında kesinti uygulanacak.

Uzun süre işsiz olanların işe başlamaları ve bu işte en az on iki ay kalmaları halinde 1000 Euro’luk teşvik ödemesi yapılması öngörülüyor. Ayrıca işverenler, Almanca bilgisi sınırlı olan mültecileri istihdam etmeleri halinde, devlet destekli mesleki dil kurslarına katılmaları için “ücret desteği” alabilecek.

Yayınlama: 27.10.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.