AK Parti’nin Yurtdışındaki Seçmenlere Vaatleri: 185 Gün Şartı 30 Güne İndirilmedi, Ancak Emeklilere 4 Yıl Araç Kalma Süresi Tanındı

Adalet ve Kalkınma Partisi, seçim vaatleri arasında yurtdışında yaşayan vatandaşlar için araçların Türkiye’de kalma süresini 185 günden 30 güne indireceğini belirtmişti. Ancak, bu süre 30 güne düşürülmedi ve bunun yerine emeklilere 4 yıl süreyle araç kalma hakkı tanındı.


AK Parti’nin Yurtdışındaki Seçmenlere Vaatleri: 185 Gün Şartı 30 Güne İndirilmedi, Ancak Emeklilere 4 Yıl Araç Kalma Süresi Tanındı

UTKAN HABER (Viyana) – 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde, siyasi partiler seçim vaatlerini açıkladı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), yurtdışında yaşayan 3 milyon 286 bin 786 vatandaşın oyunu kazanmayı hedefleyerek, askerlikten emekliliğe, araç getirmeden telefona kadar birçok konuda hazırladığı seçim vaatlerini kamuoyuyla paylaştı. Şimdi yurtdışında yaşayan türklerin en çok araştırdığı konulardan bir tanesi ise 185 gün kalma şartı 30 güne düşürüldümü?

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilerin (yurt dışından emekliler dahil) taşıtları Türkiye’de 730 güne kadar kalabiliyor, süre sona erince yurt dışından yeniden taşıt getirilebilmesi için kişi ve taşıtın 185 gün süreyle yurt dışında bulunması gerekiyordu. Bu durum Türkiye’de uzun süre kalan yurt dışından emekli vatandaşların mağduriyetine neden oluyordu.

SEÇİM VAADİ: 185 GÜN ŞARTI 30 GÜNE DÜŞÜRÜLECEK

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Slovakya | Bratislava Havalimanı’nda Park Ücretleri ve Detayları
Slovakya | Bratislava Havalimanı’nda Park Ücretleri ve Detayları

UTKAN HABER (Viyana) - Bratislava Havalimanı, farklı süre ve ihtiyaçlara ...

Viyana Havalimanı Park Ücretleri ve Seçenekleri
Viyana Havalimanı Park Ücretleri ve Seçenekleri

UTKAN HABER (Viyana) - Viyana Uluslararası Havalimanı, yolculara farklı süre ...

2025’te Yurt Dışı Konsolosluklarda Pasaport Ücretleri: 1 Yıllık 59 Euro, 10 Yıllık Pasaport 113 Euro
2025’te Yurt Dışı Konsolosluklarda Pasaport Ücretleri: 1 Yıllık 59 Euro, 10 Yıllık Pasaport 113 Euro

UTKAN HABER (Viyana) - 2025 yılı itibarıyla yurt dışındaki konsolosluklarda ...

Almanya Suriye’ye Geri Dönen Sığınmacı Ailelere 4.000 Euro’ya Kadar Para Yardımı Yapacak
Almanya Suriye’ye Geri Dönen Sığınmacı Ailelere 4.000 Euro’ya Kadar Para Yardımı Yapacak

Aralık ayında Suriye’de iktidarda bulunan Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından Almanya, ...

AK Parti’nin seçim vaatlerinden biri, geçici ithalat kapsamında Türkiye’ye getirilen araçlarla ilgiliydi. Bu vaade göre, araçların 730 günlük Türkiye’deki kalma süresini tamamladıktan sonra yeniden getirebilmek için gerekli olan yurtdışında en az 185 gün kalma şartı, 30 güne indirilecekti.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLADI: EMEKLİLER 4 YIL SÜREYLE TAŞIT GETİREBİLECEK
Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan “Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, 31 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğle söz konusu mağduriyetin önüne geçilmesi amaçlandı. Buna göre, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik yurt dışından emekli vatandaşlarla Türkiye’de oturum izni almış emekli yabancıların taşıtlarına verilen sürelerin tamamlanmasından önce, taşıt sahibince yapılacak başvuruya istinaden, kişi ve taşıtın yurt dışına çıkış yapmasına gerek bulunmaksızın bu sürelerin yeniden verilmesi imkanı getirildi.

Böylece, yurt dışından emekli vatandaşların geçici olarak ülkeye getirdikleri yabancı plakalı taşıtlar aralıksız olarak 4 yıl Türkiye’de kalabilecek. Ayrıca, bu haktan yararlanarak taşıtını 4 yıl Türkiye’de bulundurduktan sonra yurt dışına çıkaran yurt dışından emekli vatandaşlar, taşıtlarıyla en az 185 gün yurt dışında bulunmaları halinde, bu kapsamda yeniden 4 yıl süreyle taşıt getirebilecekler.

185 GÜN ŞARTI 30 GÜNE DÜŞÜRÜLMEDİ
Seçim vaatlerinden biri, yurt dışından Türkiye’ye getirilen araçların 730 günlük (2 yıl) kalma süresinin bitiminden sonra, tekrar Türkiye’ye getirilebilmeleri için gereken yurt dışı kalma süresinin 185 günden 30 güne düşürülmesiydi. Ancak, yeni yayımlanan tebliğde bu süre 30 güne indirilmedi. Yerine, emekliler için yurtdışı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi, mevcut 730 günlük süreye ek olarak, toplamda 4 yıl (2+2 yıl, yani 730+730 gün) olarak belirlendi.

185 GÜN ŞARTI EMEKLİLER İÇİN GEÇERLİ DEĞİL
Taşıtını Türkiye’ye getiren bir kişi için, her girişte 185 gün yurtdışında kalma şartı gereklidir. Örneğin, 15.01.2024 tarihinde Türkiye’ye gelen bir kişinin taşıtına, 15.01.2026’ya kadar 730 gün süre verilir. Emekliler için bu süre 730+730 gün, yani toplam 4 yıldır. Eğer kişi, taşıtına verilen sürenin tamamını kullanmadan 240 gün Türkiye’de kaldıysa ve 09.09.2024 tarihinde yurtdışına çıkıp, 13.09.2024’te tekrar Türkiye’ye girmek isterse, bir problem oluşur. Taşıtının 490 gün süresi kalsa bile, kişi son bir yıl içinde Türkiye’de 180 günden fazla kaldığı için yurtdışında yerleşik olma koşulunu kaybeder. Bu durumda, eğer kişi yurtdışında emekli değilse, taşıtı ile Türkiye’ye girişine izin verilmez. (Ancak, bu gibi durumlarda Gümrük Müdürlüğü, yurtdışında yaşayan vatandaşları geri çevirmek yerine 30 günlük bir izin verebiliyor.)

Vatandaşlar şimdi Ak Partinin diğer bir seçim vaadi olan Türkiye’den emeklilerin yurt dışında tam gün çalışmasına imkan sağlayacak düzenlemeyi bekliyor.

Yayınlama: 12.01.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.