Almanya’ya 2022’de 71 bin Suriyeli, 37 bin Afgan, 24 bin Türk iltica başvurusunda bulundu
Almanya’da koruma arayan sığınmacıların sayısı yeniden artıyor. Türk kökenliler üçüncü sırada yer alıyor, Ukraynalılar sayılmıyor.
UTKAN HABER (Viyana) – Almanya’ya 2022 yılında 2016’dan bu yana hiç olmadığı kadar çok insan sığınma başvurusunda bulundu. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (Bamf) Çarşamba günü yayınladığı 2022 yılına ilişkin yıllık istatistikler, Ocak ayının başından Aralık ayının sonuna kadar Almanya’da ilk kez 217.774 kişinin böyle bir koruma talebinde bulunduğunu gösteriyor. Bu, bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 47 daha fazlaydı. Geçen yıl yeni sığınmacıların çoğu Suriye (70.976), Afganistan (36.358), Türkiye (23.938), Irak ve Gürcistan’dan geldi.
2016 yılında koruma taleplerinin sayısı 722.370 ilk başvuruya ulaştı. Sonraki yıllarda sığınmacıların sayısı istikrarlı bir şekilde düştü. Uzmanlara göre 2021’de yeniden yükselişe geçmesi, 2020 yılında uygulanan sıkı seyahat kısıtlamaları sonucu yakalama etkilerinden de kaynaklanıyordu.
Beşinci reddedildi
Yaklaşık dört sığınmacıdan biri ikincil koruma olarak bilinen korumayı aldı. İltica işlemlerinin yaklaşık yüzde 13’ünde sınır dışı etme yasağı bulundu. Her beş başvurudan biraz fazlası (yüzde 21,6) reddedildi. Sığınma başvurularının yüzde 22,3’ü başka bir şekilde ele alındı – örneğin başka bir sorumlu AB ülkesine nakledilerek veya başvuru geri çekildiği için.
Sınır kontrolleri pek yardımcı olmuyor
Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), “Almanya’ya göçü daha iyi kontrol etmek ve organize etmek için çok sayıda önlem aldık” dedi. Avusturya sınırındaki Bavyera’daki geçici sınır kontrollerinin genişletilmesine ve Çek Cumhuriyeti sınırındaki yoğunlaştırılmış insan avına atıfta bulundu. İsviçre ile, İsviçre trenlerinde ve sınırda ortak kontroller sağlayan bir eylem planı üzerinde anlaşmaya varıldı. Sırbistan’ın vize uygulamasını değiştirmesini sağlama çabalarının şimdiden bir etkisi oldu.
“Ayrıca reddedilen sığınmacıların tutarlı bir şekilde geri dönüşünü güçlendiriyoruz” diye ekledi. Bamf, büyük bir kararlılıkla iltica başvurularıyla ilgili karar sayısını bir önceki yıla göre yüzde 50’den fazla artırmayı başardı. Faeser, yeni federal hükümetin entegrasyonu “baştan itibaren” sağlayacağını vurguladı. Geçmişten farklı olarak, uyum kurslarına erişim artık sığınmacının bireysel olarak kalma olasılığına bağlı değil.
CDU sözcüsü Ampel’i hareketsizlikle suçladı
Birlik fraksiyonu farklı bir sonuca varıyor. Almanya’nın iç politika sözcüsü Alexander Throm (CDU), “Almanya’ya düzensiz göç yeniden zirveye ulaştı ve trafik ışıkları bunu sınırlamak için hiçbir şey yapmıyor” dedi. Federal hükümet yanlış sinyaller veriyor ve bu nedenle Avrupa içinde “yalnız özel bir yol” izliyor.
Clara Bünger (solda), artan sığınma başvuruları ile ilgili olarak şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanında insanlar, siyasi baskılar, savaşlar, iklim değişikliğinin sonuçları ve varlıklarını tehdit eden yoksulluk nedeniyle kaçmaya zorlanıyor.” şimdilerde iltica başvurularının artması şaşırtıcı.