Rusya gazı keserse Avusturya nasıl etkilenir ?
Ekonomi araştırmacısı Christian Helmenstein ’’Alım seviyesini azaltmamız gerekiyor, ancak Rus gazı tamamen olmadan yapamayız.’’ diyor.
UTKAN HABER (Viyana) – Rus gazı hala boru hatlarından Avusturya’ya Baumgarten bağlantısından (Aşağı Avusturya) akıyor. Ancak bunun sadece dörtte biri iç tüketime yöneliktir. Çoğu İtalya’ya, Slovenya’ya, Fransa’ya, Almanya’ya gidiyor. Putin kapatırsa veya AB’ye ambargo uygularsa ne olur?
Ekonomi araştırmacısı Christian Helmenstein, “Bağımlılık derecesini azaltmalıyız, ancak Rus gazı olmadan tamamen işe yaramaz” diye analiz ediyor. Bunu en geç önümüzdeki kış hissedersiniz. Gaz depolama tanklarımız tamamen dolu olsaydı, geçebilirdik. Ancak bu yanıltıcı çünkü Avusturya bir geçiş ülkesi ve diğer ülkelerin de enerjiye ihtiyacı var. Haneler (özellikle Viyana, Aşağı Avusturya ve Yukarı Avusturya’da gazlı ,yüzde 23 hala ısı tedarik edilmesininde gaz tercih ediyor.
Ancak ticari sektör ciddi şekilde etkilenecektir. En büyük tüketiciler, enerji santrallerinde gazdan elektrik üreten voestalpine ve enerji tedarikçileri ile kağıt ve kimya endüstrileridir. Geçen yıl yüksek fiyatlar nedeniyle spot piyasalarda daha az gaz sipariş edilip teslim edildi, dolayısıyla neredeyse hiç rezerve yok.
Helmenstein, Avusturya’da hayvan atıklarından üretilen biyogaz tesislerinin genişletilmesinin nispeten hızlı bir şekilde mümkün olduğunu düşünüyor. “Yerler büyükbaş hayvanlara yakın olmalı, mevcut tesisleri de büyütebilirsiniz.” Yüksek fiyatlar nedeniyle biyogaz üretimi karşılığını veriyor, bununla birlikte ithalatın yüzde 20’sini değiştirebilirsiniz. Yerli üretim (Weinviertel’de) Avusturya’daki talebin yaklaşık yüzde yedi ila onunu oluşturuyor.
Arap dünyası ve ABD’den sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı artıyor. Helmenstein, Avusturya’da çok uzun süren davaları inceleyerek, “Fakat boru hattı ağının yeterince hızlı genişletilmemesi artık zarar görüyor” diyor.
Gazdan ısı pompalarına geçiş (yerli üreticiler var) ve genel olarak daha fazla enerji tasarrufu da Rus ithalatından kurtulmaya yardımcı olabilir. Türkiye’den (Azerbaycan’dan gelen gaz) boru hatlarının genişletilmesi de ayrı bir konu. Ama yüzde 70-80 ile Rus gazına en çok bağımlı olan AB ülkeleri arasındayız.