Almanya’da saatlik asgari ücretin 12 Euro’ya yükseltilmesine işverenlar dava açıyor
Almanya’da Bakanlar Kurulu, asgari ücretin 9,82 eurodan 12 euroya yükseltilmesini karara bağladı.
UTKAN HABER (Viyana) – Almanya Bakanlar Kurulu Çalışma Bakanı Hubertus Heil‘in (SPD) asgari ücretin yükseltilmesine ilişkin tasarısını kabul etti. Böylece Bakanlar Kurulu, Başbakan Olaf Scholz’un (SPD) seçim vaatlerinden birine yeşil ışık yakmış oldu. Almanya’da saat başına ödenen asgari ücret 1 Ekim’den itibaren 12 avroya yükseltilecek.
Almanya’da işverenler, asgari ücretin on iki avroya çıkarılması planlanan artışa karşı bir dava açıyor.
İşveren Sendikaları Konfederasyonu (BDA), saat başına ödenen asgari ücret 1 Ekim’den itibaren 12 avroya yükseltilmesine karşın nasıl durdurabileceğinizi araştırıyor.
Şu anda hukuki inceleme” yapılıyor: BDA adına bir anayasa hukukçusu ve bir iş avukatı, ücret artışının dava yoluyla düşürülüp düşürülemeyeceğini araştırıyor. Davanın olumlu sonuçlanacağına dair umutlar yüksek. Sonuçlar iki hafta içinde sunulacak.
İşverenler şimdi ilk kez argümanlarını ayrıntılı olarak sunuyorlar. SZ’ye sunulan bir açıklamada, federal hükümeti “sosyal piyasa ekonomisini yanlış anlamakla” suçluyorlar. Vatandaşlarının geçim düzeyini güvence altına almak devletin görevidir; daha yüksek bir asgari ücretle “sorumluluğu şirketlere kaydırmamalı”. Planlanan artış, toplu pazarlık, yani işverenlerin ve sendikaların ücretleri müzakere etme hakkına “büyük bir tecavüzdür”. 12 Euro’dan az kazanan çalışanlar, bir çırpıda terfi ettirilecek. Bu, “yukarı doğru ücret baskısı” yaratır.
Artışla birlikte federal hükümet işverenlerin güvenini sarsıyor
Diğer bir argüman ise artışla birlikte federal hükümetin işverenlerin güvenini sarsıyor olması. Dönemin Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in (SPD), 2015’te başlangıçta 8,50 avro olan asgari ücretin uygulamaya konmasının ardından işverenler ve sendikaların daha fazla artış için asgari ücret komisyonunda birlikte çalışması gerektiğine ilişkin açıklamalarına atıfta bulunuyorlar. Komisyon geçtiğimiz günlerde asgari ücretin 1 Temmuz’da 10,45 avroya çıkarılmasına karar verdi. Açıklamada, “İşverenler ve toplu sözleşme tarafları bu esasa göre hesap yapmışlardır” denildi. Ek noktalar: 12 avroya artış, yaşlılık yoksulluğuna karşı koruma sağlamaz, çünkü bu öncelikle uzun vadeli işsizler için bir tehdittir, bir işe başlarken daha büyük engeller yaratır ve pandemi göz önüne alındığında, şirketleri olumsuz etkiler. “
BDA’nın, örneğin Federal Anayasa Mahkemesi’nde açtığı bir davanın başarı şansı çok az olacaktır. Uzmanlara göre , toplu pazarlığı kendisi yürütmediği için yalnızca resmi nedenlerle başarısız olur.