Mehmet Akif Ersoy ölümünün 84. yıl dönümünde anılıyor!

Bugün Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 84. yıl dönümü… Mehmet Akif Ersoy’un vefatının yıl dönümü nedeni ile siyasiler ve vatandaşlar minnet duygularını anlatan mesajlar yayınlamaya başladı.

Mehmet Akif Ersoy ölümünün 84. yıl dönümünde anılıyor!

Bugün Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 84’üncü yıl dönümü… Başkan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasi isimler ve vatandaşlar Mehmet Akif Ersoy ölüm yıl dönümü nedeni ile mesajlarını yayınlamaya başladı. Şair, veteriner hekim, öğretmen, vaiz, hafız, Kur’an mütercimi ve siyasetçi olan Mehmet Akif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ulusal marşı olan İstiklâl Marşı’nın yazarıdır…

MEHMET AKİF ERSOY ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ MESAJLARI

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Almanya’da Kaybolan İmam Fatih Eryılmaz, Kütahya’da Son Yolculuğuna Uğurlandı
Almanya’da Kaybolan İmam Fatih Eryılmaz, Kütahya’da Son Yolculuğuna Uğurlandı

Almanya’da kaybolan imam Fatih Eryılmaz, 16 gün sonra Hollanda’da ölü ...

Fenerbahçe Teknik Direktörü Mourinho Türkiye’den Ayrılmak mı İstiyor?
Fenerbahçe Teknik Direktörü Mourinho Türkiye’den Ayrılmak mı İstiyor?

Fenerbahçe Teknik Direktörü José Mourinho, Türk ligi hakkındaki sert eleştirilerinin ...

10 Kasım: Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayata Vedasının 86. Yıldönümü
10 Kasım: Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayata Vedasının 86. Yıldönümü

Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 86. yılında Türkiye genelinde saygıyla anılıyor. ...

Vefatının 84. yıl dönümünde İstiklal Marşımızın yazarı, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve rahmetle anıyoruz.
İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 84. yılında rahmetle ve hürmetle yad ediyorum.
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, vefatının 84. sene-i devriyesinde rahmet ve minnetle yad ediyoruz.
Bu milletin evlatlarına; nice kıymetli eser ve bir milli şuur armağan eden İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 84. yılında saygı, rahmet ve minnetle yad ediyoruz.

Bağımsızlık ruhunu ve bu toprakları nasıl kazandığımızı anlatan eşsiz eserini,
milletimize armağan eden Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz.
İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u aramızdan ayrılışının 84. yılında rahmetle anıyoruz.
Bizlere milli marşımızı, Türk edebiyatına ise ölümsüz eserler kazandıran şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 84. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.
İstiklal Marşımızın Büyük Şairi Mehmet Akif Ersoy’u, doğum ve vefat yıl dönümünü kapsayan 20-27 Aralık “Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası”nda saygı ve rahmetle anıyoruz.

MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?
Mehmet Akif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ulusal marşı olan İstiklal Marşı’nın yazarıdır. “Vatan Şairi” ve “Millî Şair” unvanları ile anılır.
İstiklal Marşı’nın yanı sıra Çanakkale Destanı, Bülbül ve 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren Safahat en önemli eserlerindendir. II. Meşrutiyet döneminden itibaren Sırat-ı Müstakim (daha sonraki adıyla Sebilü’r-Reşad) dergisinin başyazarlığını yapmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekili olarak 1. TBMM’de yer almıştır.
Mehmet Âkif Ersoy, 1873 yılının Aralık ayında İstanbul’da, Fatih ilçesinin Karagümrük semtinde Sarıgüzel Mahallesi’nde dünyaya geldi. Nüfusa kaydı doğumundan sonra babasının imamlık yaptığı ve ilk çocukluk yıllarını geçirdiği Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yapıldığı için nüfus kağıdında Âkif’in doğum yeri Bayramiç olarak görünür. Annesi Buhara’dan Anadolu’ya göç etmiş bir ailenin kızı olan Emine Şerif Hanım; Arnavut kökenli babası ise Kosova’nın İpek kenti doğumlu, Fatih Camii medresesi hocalarından İpekli Tahir Efendi’dir. Mehmet Tahir Efendi, ona ebcet hesabıyla doğum tarihini belirten “Ragîf” adını verdi (hicri 1290). Babasının vefatına kadar Ragîf adını kullansa da bu isim yaygın olmadığı için arkadaşları ve annesi ona “Âkif” ismiyle seslendi, zamanla bu ismi benimsedi.
Çocukluğunun büyük bölümü annesinin Fatih, Sarıgüzel’deki evinde geçti. Kendisinden küçük, Nuriye adında bir de kız kardeşi vardır.

İSTİKLAL SAVAŞI’NA KATILIŞI
İstanbul’da rahat hareket etme olanağı kalmayan Mehmet Âkif, görevinden azledilmeden az önce oğlu Emin’i yanına alarak Anadolu’ya geçti. Sebilü’r-Reşad’ı Ankara’da çıkarması için Mustafa Kemal Paşa’dan davet gelmişti. TBMM’nin açılışının ertesi günü olan 24 Nisan 1920 günü Ankara’ya vardı. Millî Mücadele’ye şair, hatip, seyyah, gazeteci, siyasetçi olarak katıldı. Ankara’ya varışından bir süre sonra ailesini de yanına aldırdı.

Ankara’ya geldiği günlerde, Mustafa Kemal Paşa Konya vali vekiline telgraf göndererek Âkif’in Burdur milletvekili seçilmesini sağlamasını istemişti. Haziran ayında Burdur’dan, temmuz ayında ise Biga’dan mebus seçildiği haberi meclise ulaştı. Âkif, Burdur mebusluğunu tercih etti. Böylece 1920-1923 yılları arasında vekil olarak I. TBMM’de yer aldı. Meclis kayıtlarında adı “Burdur milletvekili ve İslam şairi” olarak geçmektedir.
Ankara’ya varır varmaz ona verilen ilk görev, Konya Ayaklanması’nı önlemek için halka öğütler vermek üzere Konya’ya gitmekti, büyük gayretine rağmen Konya’da kesin bir sonuca ulaşamadı ve Kastamonu’ya geçti. Halkı, Türk Kurtuluş Savaşı’na destek vermeye teşvik etmek için 1920 yılının Kasım ayında Kastamonu’daki Nasrullah Camii’nde verdiği ateşli vaaz, Diyarbakır’da basıldı ve tüm vilayetlere ve cephelere dağıtıldı.
Âkif, Anadolu’ya geçerken Eşref Edip’e de arkasından gelmesini söylemişti. Eşref Edip, Sebilü’r-Reşad dergisinin klişesini de alıp İstanbul’dan ayrıldı. Son olarak 6 Mayıs 1921 günü derginin 463. sayısını yayımlamışlardı. Âkif derginin 464-466. sayılarını Eşref Edip ile beraber Kastamonu’da yayımladı, 464. sayı o kadar ilgi gördü ki birkaç kere basılıp Anadolu’ya ve askere dağıtıldı. 467. sayıdan itibaren yayıma Ankara’da devam ettiler. Derginin etkisi o kadar büyüktü ki, yaydığı yoğun duyguların hâkimiyetindeki Türk halkları etkilenmesinden korkan Rusya, gazetenin ülkeye girişini yasakladı.
1921’de Ankara’da Taceddin Dergâhı’na yerleşen Mehmet Âkif, Burdur milletvekili olarak meclisteki görevine devam etmekteydi. O dönemde Yunanların Ankara’ya ilerleyişi karşısında meclisi Kayseri’ye taşımak için hazırlık vardı. Bunun bir dağılmaya yol açacağını düşünen Mehmet Âkif; Ankara’da kalınmasını, Sakarya’da yeni bir savunma hattı kurulmasını önerdi; teklifi tartışılıp kabul edildi. Taceddin Dergâhı’nda kaldığı ev Mehmet Akif Ersoy Müzesi olarak ziyarete açıktır.

İSTİKLAL MARŞINI YAZMASI
Aynı dönemde Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. Konulan 500 liralık ödül nedeniyle başlangıçta katılmayı reddettiği bu yarışmaya, o güne kadar gönderilen şiirlerin hiçbiri yeterli bulunmamıştı ve en güzel şiiri Mehmet Âkif’in yazacağı kanısı mecliste hâkimdi. Mehmet Âkif’in yarışmaya katılmayı kabul etmesi üzerine kimi şairler şiirlerini yarışmadan çektiler. Şairin orduya ithaf ettiği İstiklâl Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye’de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45’te ulusal marş olarak kabul edildi. Âkif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai vakfına bağışladı.

 

 

Yayınlama: 27.12.2020
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.