Gurbetçilerin tepkisini çeken SGK’nın yurt dışı emeklilik genelgesi iptal edildi
SGK, 19 Temmuz tarihinde diaspora Türklerinin borçlanarak emekli olmaları hakkında yayınladığı genelgeyi iptal etti.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 Temmuz’da diaspora Türklerinin aylıklarının düşürülmesi ve eksik belgelerde başvuruların reddedilmesini kolaylaştıran bir emeklilik genelgesi yayınlamıştı. Genelgede yer alan bazı maddelerin yurtdışı Türklerin tepkisine neden olmasından dolayı iptal edildi. 1 Ağustos tarihinde ise yeni bir genelge yürürlüğe koyuldu.
İptal edilen düzenlemeye dair SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı “19/07/2018 tarihli ve 2018/27 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmış olup yurtdışı borçlanması ile ilgili iş ve işlemler söz konusu genelge ile yürürlükten kaldırılan genelgeler, genel yazılar ve e-YURTDIŞI talimatları doğrultusunda yürütülecektir” ifadelerini kullandı.
Temmuz’da yayınlanan genelgeye dair
SGK 19 Temmuz 2018 tarihinde çıkarmış olduğu 2018/27 sayılı genelge ile yurtdışı borçlanma ve bu borçlanma sonucunda emeklilik aylıklarında olumsuz düzenlemeler yurtdışı Türklerin işlemlerini zorlaştırır nitelikte idi. Genelgede yer alan olumsuz maddelerin bazıları şu şekilde:
Ev kadınlarının doğum sonrası ödenen bakım paralarının Türkiye’de SGK ilk başlangıç olarak değerlendirilmiyor.
getirilmiştir.
Borçlanmadan vazgeçmenin kaldırılması. Hatalı borçlanma yapıp maaşını bankadan çekmeyenler için hatanın düzeltilmesi amacı ile borçlanmadan vazgeçilmesi artık imkânsızlaşmıştır.
Emeklilik aylığı için borçlanılan tutarların değerlendirilmesi süreci ile bağlanacak emekli aylıklarında yarı yarıya bir düşüş olacaktır. 2.000 TL civarı bağlanacak aylıklar 1.000 TL civarına düşecektir.
Yurtdışı kısmi aylıklarında yapılan düzenlemeler ile bazı hak kayıpları yaşanacaktır.
İkamet belgelerinden istenen tercümeler artık çalışma belgelerinden de istenecektir.
Eksik evrakla yapılan müracaatlar direk ret edilecek, müracaatlarda eksik evraka önceden 3 ay bu eksikliğin giderilmesi için süre verilirken artık direkt ret verilecektir.