Almanya’da Eğitim Reformu: İhtiyaç Sahibi Üniversite Öğrencilerine 1.000 Euro Destek
Almanya’da eğitim reformu kapsamında, ihtiyaç sahibi üniversite birinci sınıf öğrencilerine 1.000 Euro’luk başlangıç desteği sağlanacak. Reform, öğrencilerin eğitim hayatına mali bir rahatlama ile başlamalarını hedeflerken, Bafög oranlarında bir artış öngörülmüyor.
UTKAN HABER (Viyana) – Almanya, eğitim sistemine önemli bir reform getiriyor. Federal Kabine, daha fakir ailelerden gelen üniversite birinci sınıf öğrencilerine mali destek sağlayacak yeni bir Bafög reformunu hayata geçiriyor. Bu kapsamlı değişiklik, öğrencilere eğitim hayatlarının başlangıcında önemli bir finansal destek sunmayı amaçlıyor.
Reformun en dikkat çekici yönlerinden biri, ihtiyaç sahibi öğrencilere tek seferlik 1.000 euro başlangıç desteği sağlanması. Bu destek, öğrencilerin laptop satın alması, ders kitapları için harcama yapması veya üniversiteye taşınma masraflarını karşılaması amacıyla verilecek. Bu destek, Bafög reformunun bir parçası olarak, öğrencilere maddi bir rahatlama sağlamayı hedefliyor.
Ancak, reformun bir diğer önemli noktası, asıl Bafög oranlarının artırılmayacak olması. Bununla birlikte, Bafög geri ödemelerindeki baskının artırılması planlanıyor. Bu değişikliklerin yasalaşması için Federal Meclis’te daha fazla tartışılması bekleniyor, bu yüzden detaylar değişebilir.
Reformun eleştirmenleri de var. Öğrenci birliklerinin serbest birleşimi (fzs) yönetim kurulu üyesi Niklas Röpke, öğrenciler için duraklama döneminin sürdüğünü ve toplu iş sözleşmelerinin yeniden müzakere edildiğini belirtiyor.
Üniversite Başlangıç Desteği’nden faydalanacak öğrenciler, 25 yaşın altındaki ve örneğin vatandaş maaşı alan veya çocuk ek ödeneği, konut yardımı gibi diğer devlet yardımlarıyla gelirlerini artırmak zorunda kalan ailelerden gelenler olacak. Federal Eğitim Bakanlığı, reformdan yılda yaklaşık 15.000 üniversite birinci sınıf öğrencisinin faydalanabileceğini tahmin ediyor.
Başvuru süreci, gelecek kış dönemi itibarıyla “Bafög Digital” portalı üzerinden mümkün olacak. Öğrencilerden, alınan sosyal yardımlara dair kanıt ve kayıt belgesinin kopyası istenecek. Verilecek 1.000 euro, geri ödemesiz olacak ve diğer yardımlarla birlikte gelir olarak sayılmayacak.
Reform, ayrıca Bafög miktarı tartışmalarını da beraberinde getiriyor. FDP liderliğindeki Eğitim Bakanlığı, Bafög oranlarında bir artış öngörmüyor. Ancak, koalisyon ortakları SPD ve Yeşiller ile sendikalar ve öğrenci temsilcileri, artan yaşam maliyetlerine işaret ederek bir artış talep ediyor.
Bafög’ün son artışı 2022/23 kış döneminde %5,75 olarak gerçekleşmişti. Reform ayrıca, Bafög alanların sayısını artırmak amacıyla, hesaplamada geçerli olan muafiyet tutarlarının %5 oranında artırılmasını öngörüyor. Geri ödeme koşulları da değişikliğe uğrayacak, reform sonrasında aylık minimum taksit miktarının 150 euroya çıkarılması ve taksitlerin “mevcut gelir ve fiyat gelişimine” göre ayarlanması planlanıyor.
Ayrıca, FDP liderliğindeki Eğitim Bakanlığı’nın yasa tasarısında Bafög miktarlarında bir artış öngörülmezken, Koalisyon ortakları SPD ve Yeşiller’in Federal Meclis’teki tartışmalar sırasında projeye bazı değişiklikler yapabileceği ifade ediliyor. Öğrenci temsilcileri ve sendikalar, yaşam maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, destek miktarlarının yükseltilmesi çağrısında bulunuyor.
Reform, aynı zamanda, Bafög geri ödemelerinde de değişiklikler getiriyor. Yeni düzenlemeyle, geri ödeme miktarı ve şartları, mevcut gelir ve fiyat gelişimine uygun olarak ayarlanacak. Ayrıca, öğrenim süresinin sonuna yaklaşan öğrencilere yönelik esneklik dönemi tanıtılacak ve öğrencilerin Bafög hakkını tehlikeye atmadan öğrenim dalını değiştirmesi kolaylaştırılacak. Bu reformlarla, eğitim alanında önemli iyileştirmelerin hedeflendiği belirtiliyor.
Son olarak, reform, öğrenim süresinin sonuna yaklaşan öğrencilere esneklik sağlamayı ve Bafög haklarını tehlikeye atmadan öğrenim dalını değiştirmeyi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu değişiklikler, eğitim sisteminde önemli iyileştirmeler vaat ediyor ve öğrencilerin mali yüklerini hafifletmeyi hedefliyor.